Oud-keeper Patrick Lodewijks moest nodig batterij opladen na moeilijke tijd

31 mei om 15:44 • Aangepast 9 juni om 11:56
nl
Sinds begin dit jaar is Patrick Lodewijks (55) uit Eindhoven weer keeperstrainer bij het Nederlands Elftal. Tijdens de anderhalf jaar dat Louis van Gaal daar coach was, zat hij tijdelijk zonder werk. In het begin vond hij dat pijnlijk, maar eenmaal thuis voelde hij dat hij het nodig had. Want in 2015 verloor Patrick zijn vrouw Yvonne bij een ongeluk op de A2 bij Eindhoven en hij voelde toen pas dat hij te weinig tijd had genomen om dat te verwerken. Hij vertelt er over woensdag over in het tv-programma 'KRAAK vraagt door'.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

In die rustpauze van anderhalf jaar werkte Patrick veel in de tuin bij zijn huis in een dorpje bij Roermond, waar hij tegenwoordig woont. En zijn gedachten gingen terug naar de mooie jaren met Yvonne met wie hij samen drie dochters heeft. Maar ook naar die zwarte dag: 29 april 2015 dat hij bij Feyenoord zijn dochter aan de lijn kreeg met het bericht dat Yvonne dood was.

En hoe hij toch een nieuwe liefde vond in Estelle, die vijf weken na de dood van Yvonne haar man verloor door een hartaanval. Een nieuwe liefde. Het dapperste dat hij ooit gedaan heeft, vindt hij zelf. "Als je ooit iemand kwijtraakt waar je veel van houdt, wil je dat nooit meer meemaken," vertelt hij. "Dat is een deuk die je nooit meer kwijtraakt."

'Bij winst minder euforisch'
Sinds het ongeluk kijkt hij anders tegen voetbal aan. "Bij winst ben ik minder euforisch en bij verlies weet ik dat er veel ergere dingen zijn dan een pot voetbal verliezen."

"Maar", haast hij zich te zeggen, "ik zet me wel honderd procent in". Genoeg te doen nu bij het Nederlands Elftal in een tijd dat er niet één keeper boven de rest uitsteekt, zoals Edwin van de Sar in zijn tijd. Bij het woord 'keeperscrisis' moet hij een beetje lachen, maar hij geeft toe: "het is wat minder nu."

Wie de eerste keeper wordt bij het EK in Duitsland als Nederland zich kwalificeert? Hij zegt het niet te weten. De selectie bestaat nu uit Justin Bijlow, Mark Flekken en Andries Noppert.

Keeper tot zijn veertigste
Keepen is eenzaam werk, weet Lodewijks als geen ander. Hij keepte bij FC Groningen, PSV en Feijenoord, waar hij nog doelman was op zijn veertigste. "Je bent een individueel sporter in een team."

Bij voetbalvereniging WVVZ in Eindhoven bleek dat Patrick talent had. Hij had het van geen vreemde. Zijn vader in zijn tijd was ook doelman en ook hij kon naar PSV. Maar diens ouders vonden dat hij als oudste van elf kinderen beter voor zekerheid kon kiezen door een baan bij Philips aan te nemen.

Een generatie later stond er wel een Lodewijks in goal van PSV. En diezelfde Lodewijks mag nu de Oranje-keepers klaarstomen voor het EK in Duitsland volgend jaar.

Gesprek te zien
'KRAAK vraagt door' wordt elke woensdag uitgezonden om 17.15 en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken en een langere versie van het interview staat op Brabant+.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!