Unieke bommen gestolen en bunker vernield bij schijnvliegveld De Kiek

31 mei om 13:58 • Aangepast 9 juni om 02:03
nl
Dieven hebben in de bunker bij schijnvliegveld De Kiek in Riel ingebroken en onder meer twee unieke bommen, gasflessen en helmen gestolen. Ook hebben ze de complete inrichting van de bunker kort en klein geslagen. "We zijn woedend en snappen het niet."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Schijnvliegveld De Kiek 'SF37 Kamerun' is een plek waar gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen worden herbeleefd. Het is het laatste overgebleven schijnvliegveld in Nederland en wordt onderhouden door vrijwilligers. In het gebied staat onder meer een bunker die mensen kunnen bezoeken.

Dieven hebben daar afgelopen weekend met een slijptol ingebroken en allerlei spullen meegenomen en vernield. Zo hebben ze twee betonnen Duitse oefenbommen van 250 kilo per stuk gestolen. Verder mist het schijnvliegveld bijzondere Tsjechische helmen, gasflessen en andere spullen die uit een neergestorte bommenwerper komen. Ook een kist met boeken en spullen voor rondleidingen is meengenomen. "Als souvenir hebben we een aantal blikjes Bacardi cola gekregen."

De organisatie laat weten niet te begrijpen dat de historische spullen zijn gestolen. "Vooral dat het zo doelgericht is gebeurd, is vervelend. Daar schrikken we van", zegt Joep Horevoorts, voorzitter van Stichting de Vrienden van de Kiek. "Ze hebben met een slijptol gewerkt en hebben die hele zware bommen weggehaald. Dat doe je niet zomaar. De spullen hebben financieel ook weinig waarde, maar helpen het verhaal op deze plek zo goed te vertellen."

"We zitten er even doorheen."

De organisatie heeft aangifte gedaan. De politie heeft geadviseerd om camera's op te hangen. "Maar ja, daar hebben we geen budget voor en geen verstand van."

De organisatie zegt niet te verwachten haar spullen terug te zien en gaat nadenken over manieren om diefstal in de toekomst te kunnen voorkomen. "Uiteraard gaan we vol energie en positiviteit verder met ons werk, om het Schijnvliegveld met de bijbehorende verhalen niet te laten vergeten. Al zitten we er nu wel even doorheen."

"Geen enkel besef van de historische betekenis."

Mark van Stappershoef, de burgemeester van Goirle, spreekt van een waardeloze actie. "Dat lui zonder enig gevoel voor de geschiedenis de zaak openbreken en rotzooi maken, vind ik een lafhartig gebeuren. Dit gaat echt voorbij aan de vrijwilligers, die er met veel passie aan werken. Het zijn vooral types die überhaupt geen besef hebben van de eenvoudige norm dat je van andermans spullen afblijft!"

De burgemeester verzoekt mensen om de oren en ogen open te houden voor de daders. "Laten we met zijn allen proberen om deze vernielzuchtige en rovende lieden op te sporen. Ik hoop dat het ons lukt om ze te pakken te krijgen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!