Deze nieuwe luchtverdedigingseenheid kan drones uit de lucht schieten

1 juni 2023 om 19:30 • Aangepast 10 juni 2023 om 02:00
nl
Een nieuwe luchtverdedigingseenheid is donderdag verwelkomd op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Hiermee wordt de Nederlandse verdediging in de lucht versterkt. De nieuwe eenheid kan helikopters, vliegtuigen en drones opsporen en uitschakelen. "Een flinke stap voor defensie. Een nieuwe eenheid is echt speciaal, ik heb tot nu toe alleen maar eenheden zien verdwijnen."
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

De nieuwe luchtverdedigingseenheid is opgericht om ons te verdedigen tegen dreigingen van bijvoorbeeld vliegtuigen, helikopters en drones.

Op het terrein in Vredepeel werd donderdag een ceremonie gehouden, om de nieuwe eenheid te verwelkomen. "Het is een bijzondere dag", vindt Kolonel Jos Kuijpers. "Ik zit al 35 jaar bij deze firma, en dit is voor het eerst in mijn carrière dat een nieuwe eenheid wordt opgericht."

Maar de aanleiding is niet zo feestelijk, zegt de kolonel. Dreiging vanuit de lucht verandert heel snel, legt hij uit. "Als je kijkt naar wat er nu in Oekraïne gebeurt: iedere maand zijn er weer nieuwe toepassingen met bijvoorbeeld vliegtuigen, raketten en drones. Wij moeten wel bijblijven en een antwoord klaar hebben."

De nieuwe eenheid bestaat uit twee pelotons. Zo is er het Stinger-peloton, dat op langere afstanden helikopters en vliegtuigen kan opsporen en uitschakelen. Het Counter Drone-peloton is speciaal om aanvallen van drones op te sporen en uit te schakelen.

"Als je een propeller pakt, kan een drone al niet meer vliegen."

Dylan zit bij het tweede peloton en kan onder meer drones uit de lucht halen. "Wij jagen in principe op drones. We kunnen ze met speciale apparatuur opsporen en proberen uit te schakelen", vertelt hij.

Hij legt uit hoe zijn peloton te werk gaat: "Als we een drone hebben gezien, kijken we eerst wat eronder hangt. Dat kan een camera zijn bijvoorbeeld, maar ook iets anders. Dat is voor ons belangrijk om te weten." Daarna moet geprobeerd worden om een drone uit de lucht te halen. Met een zogenaamde skywall worden er dan netten op de drones geschoten. "Een drone heeft altijd alle propellers nodig om te vliegen, dus als je er eentje pakt, kan die al niet meer vliegen."

Overigens is het peloton van Dylan er niet alleen voor dreiging uit het buitenland. Het team wordt ook ingezet bij evenementen in Nederland, zoals de Koningsdagfeesten. "We werken samen met Veiligheidsregio's en ondersteunen ze bij evenementen. Dan staan we met opsporingsapparatuur. Als we een drone zien, waarschuwen we een andere groep."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!