Scheidsrechters amateurvoetbal mishandeld: 'Waar blijven de maatregelen?'

2 juni 2023 om 19:30 • Aangepast 13 juni 2023 om 02:01
nl
Een scheidsrechter is enkele weken geleden op het sportpark van Berghem Sport mishandeld door een speler van RKKSV uit Kruisstraat/Rosmalen. Ook in Boxtel kreeg een arbiter op het veld een klap. "Er moet echt iets gebeuren, want het gaat anders helemaal mis."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

AS Roma-trainer José Mourinho die de scheidsrechter belaagde na de verloren Europa League-finale, supporters van de Italiaanse club die datzelfde deden op het vliegveld en een aanhanger van NAC Breda gooide een lege bierbeker naar de auto van scheidsrechter Joey Kooij. Zomaar wat voorbeelden deze week van fysiek of verbaal geweld richting arbiters in het betaald voetbal. Maar ook in het amateurvoetbal zijn er tal van voorbeelden.

"Hij gaf me van achteren een klap."

Zo af en toe lekt er een filmpje uit via internet, maar dat is bij lange niet alle incidenten het geval. Zo ook niet van de mishandeling bij een duel op zaterdag 9 mei tussen Berghem Sport 2 en RKKSV 2. Een wedstrijd waarbij niets op het spel stond, maar die volledig uit de hand liep met vijf rode kaarten. Het duel eindigde met een knokpartij tussen spelers, waarbij de scheidsrechter van een afstand de situatie analyseerde. "Maar opeens gaf een speler van RKKSV me van achteren een klap. Ik ben toen van het veld gelopen, net als de spelers van Berghem Sport. Die werden ook nog geschopt."

De scheidsrechter ziet dit als een dieptepunt. "Ik zie het als iets eenmaligs en hoop dat het hierbij blijft. Wat me wel tegenvalt, is dat ik nog niets van de KNVB heb gehoord. Niet dat ik zit te wachten op heel veel medelijden, maar een klein berichtje vanuit de bond had ik gewaardeerd. Het enige dat ik wel kreeg, is het beroep van RKKSV."

"Veel clubs kijken weg of gaan in beroep."

Volgens hem moet de KNVB keihard optreden tegen vechtersbazen. "Veel clubs kijken weg bij dit gedrag van hun spelers of ze gaan in beroep. Terwijl het juist zo belangrijk is dat ze ingrijpen. Ik hoop dat spelers elkaar ook aanspreken op hun gedrag. Een scheidsrechter kan weleens een fout maken, dat is menselijk. Denk je dat een speler zelf nooit een fout maakt in het veld?"

Bij scheidsrechtersvereniging COVS Oss-Uden en omgeving is het incident keihard aangekomen. "Ik fluit nu acht jaar en het is de eerste keer dat ik meemaak dat een van onze scheidsrechters fysiek is belaagd. Verschrikkelijk. We merken dat zowel binnen als buiten de lijn het verbale geweld flink toeneemt. Bij de senioren en de jeugd. Fysiek geweld is ook niet nieuw, maar wel tegen scheidsrechters", aldus secretaris Teun van Breda.

Hij heeft nauw contact met onder meer COVS Den Bosch, waar onlangs ook een scheidsrechter een klap kreeg. "Samen met andere afdelingen hebben we nagedacht over het staken tijdens een hele speelronde. Ook denken we na over het tijdelijk stilleggen van wedstrijden of het weigeren om te fluiten bij 'probleemclubs'."

Komende zaterdag is de algemene ledenvergadering van de COVS. Teun: "We willen dat de KNVB en landelijke COVS keiharde maatregelen nemen. Niks rechtvaardigt het om fysiek geweld te gebruiken als je het niet eens bent met een scheidsrechter."

De KNVB geeft in een reactie aan dat het onderzoek loopt en er nog geen straffen zijn uitgedeeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!