Eindhoven klaar voor vrouwenfinale Champions League, dit moet je weten

3 juni om 09:00 • Aangepast 14 juni om 02:01
nl
Het seizoen mag voor PSV dan al even voorbij zijn, zaterdagmiddag gaan de poorten van het Philips Stadion 'gewoon' nog een keer open. En wel voor een bijzondere pot voetbal: de Champions League-finale voor vrouwen. Deze vijf dingen moet je weten voor deze wedstrijd.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Wie spelen er?
De finale van de UEFA Women's Champions League, zoals het toernooi officieel heet, gaat dit seizoen tussen FC Barcelona en VFL Wolfsburg. Voor beide teams is de eindstrijd allesbehalve een primeur. De Catalanen spelen zelfs het derde jaar op rij om de cup. Twee seizoenen terug (toen nog met Oranjeleeuwin Lieke Martens) wonnen ze met overmacht van Chelsea. Vorig jaar legden ze het af tegen recordhouder Olympique Lyon.

Diezelfde Franse ploeg was ook de tegenstander van VFL Wolfsburg, toen die ploeg in het seizoen 2019/2020 voor het laatste de finale bereikte. En ook zij verloren. Toch hebben ook de Duitsers geen lege prijzenkast. Zij wonnen de prestigieuze prijs zelfs tweemaal: in 2013 en 2014.

Is er Nederlandse inbreng?
Jazeker, al komt dat niet van de Spaanse zijde. Sterspeelster Lieke Martens verruilde Barcelona aan het eind van vorig seizoen voor een - tot nu toe weinig succesvol - avontuur bij Paris Saint-Germain. Wolfsburg daarentegen heeft een behoorlijk oranje randje. Jill Roord, Lynn Wilms en Dominique Janssen staan daar op de loonlijst.

Zijn er dan hélemaal geen Brabanders?
Tuurlijk wel! Grote kans dat je de stem van Damian van Essen door het stadion hoort schallen. De 24-jarige Ossenaar is al vanaf zijn vijftiende actief als omroeper bij clubs als TOP Oss, NEC en PSV en mag daar nu dus een bijzondere klus aan toevoegen. "Iets van mijn bucketlist? Dat is misschien een groot woord, maar het is absoluut een mooie mijlpaal."

"Ik heb wel een bijlesje Engels genomen."

En net zoals de speelsters, is ook Damian al weken volop bezig met alle voorbereidingen. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een bijlesje Engels heb genomen. En ik heb alle Spaanse en Duitse namen doorgenomen met mensen die de taal goed spreken. Al hoop ik van een aantal dat ze niet te vaak scoren."

Wat betekent de finale voor Eindhoven?
Het zal zaterdag vanaf het begin van de middag tot in de loop van de avond naar verwachting behoorlijk druk zijn. Waar bij een normale wedstrijd van PSV veel fans met de fiets of het openbaar vervoer komen, zullen nu waarschijnlijk veel genodigden van verder met de auto naar het stadion reizen. Daardoor zullen veel parkeergarages sneller vollopen.

Kan ik er bij zijn?
Helaas. Alle 34.120 beschikbare kaarten zijn vergeven en dus zit het stadion bomvol. Dat maakt deze finale ook meteen de drukstbezochte voetbalwedstrijd voor vrouwen ooit in Nederland. Begin maart werd het vorige record (33.742) gevestigd, toen Ajax en Feyenoord het in de Arena tegen elkaar opnamen.

Maar niet getreurd: je kunt de wedstrijd volgen op tv. De finale wordt live uitgezonden door de NOS.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!