Hans van Dijk hoopt op een nieuw 'Wonder van Waalwijk'

8 juni 2023 om 21:00 • Aangepast 17 juni 2023 om 02:01
nl
Het wordt waarschijnlijk de allerlaatste wedstrijd van de handballers van Red-Rad Tachos uit Waalwijk op het hoogste niveau. Zaterdag speelt de ploeg de beslissende wedstrijd tegen Handbal Houten, waarbij een 32-22 nederlaag goedgemaakt moet worden om degradatie te voorkomen. Op papier lijkt het een vrijwel onmogelijke uitdaging voor de Waalwijkers, maar trainer Hans van Dijk houdt vertrouwen. “Er gebeuren weleens vaker wonderen in de topsport.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Dat Tachos vorig seizoen kampioen werd in de Eredivisie, was al een historische prestatie in de clubhistorie. Het was dan ook geen verrassing dat het seizoen als debutant op het allerhoogste niveau, de BENE-league, een lastige zou worden.

Want Tachos is een 'kleintje' vergeleken met diverse grootmachten in handbal-land. Bij veel tegenstanders staan internationals onder contract en krijgen spelers een salaris. Bij Tachos zijn die er niet en qua 'salaris' doen de Waalwijkers het met een reiskostenvergoeding. In Waalwijk trainen ze drie keer per week, minder dan de meeste concurrenten.

"We hebben talenten voor de leeuwen gegooid."

Maar trainer Hans van Dijk durfde het allerhoogste niveau wel aan met de kampioensploeg. "Ze leren meer van duels tegen sterkere tegenstanders dan nog een seizoen in de Eredivisie, waar ze veel minder tegenstand hebben."

Al vroeg in het seizoen raakten twee basisspelers zwaar geblesseerd. En de laatste wedstrijden vielen er nog twee spelers met blessures uit, zodat er een piepjonge ploeg overbleef. “We hebben talenten voor de leeuwen gegooid. Zij stonden in het veld tegen gasten die gemiddeld vijf of zes jaar ouder zijn. Ik ga me niet verschuilen achter blessures, maar feit is wel dat het moeilijk op te vangen was."

Tachos won in de competitie maar twee keer: van hekkensluiter HC AtomiX. Tegen de overige vijf Belgische en vijf Nederlandse ploegen volgden allemaal nederlagen. Tachos speelt daardoor de play-offs voor handhaving. Maar in de heenwedstrijd waren de handballers uit Houten afgelopen weekend a; veel te sterk. Zaterdag is degradatie voor Tachos een feit, tenzij het voor een enorme stunt zorgt.

Hans: “De tegenstander was stabieler en won terecht. In de return gaan we volle bak voor de winst. Onmogelijk is een ruime overwinning niet, want als we ons eigen spel blijven spelen, hebben we een goed team.”

"Deze jonge gasten hebben veel meters gemaakt op het hoogste niveau."

Het jaar in de BENE-League is volgens Hans absoluut niet mislukt bij degradatie. “Deze jonge gasten hebben veel meters gemaakt op het allerhoogste niveau. Volgend seizoen kunnen ze met de opgedane ervaring een nieuwe stap in hun ontwikkeling zetten.”

Voor oud-international Hans is zaterdag zijn laatste wedstrijd als trainer van Tachos. Volgend seizoen staat hij voor de selectie van Bevo Hc in Panningen. “Ik heb hier in het verleden als speler mooie tijden meegemaakt en nu als trainer kijk ik terug op twee geweldige jaren. Een compliment aan de club dat ze me alle vrijheid hebben gegeven om op mijn manier aan de slag te gaan. Ik heb erg fijn gewerkt met een enthousiaste en strijdbare spelersgroep.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!