Deze Antwerp-fans zouden nog zijn schoenen poetsen, als Janssen maar blijft

5 juni 2023 om 19:30 • Aangepast 14 juni 2023 om 02:00
nl
Voor het eerst sinds 1957 pakte Royal Antwerp FC afgelopen zondag weer de landstitel in België. Eerder dit seizoen won de 'Great Old' ook de bekerfinale. Een grote meneer bij de ploeg van trainer Mark van Bommel is Vincent Janssen (28). De Osse spits wordt door de supporters op handen gedragen.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Het laatste kampioensfeest van Antwerp was ruim 65 jaar geleden. Léon van Besauw (76) zat toen bij de beslissende wedstrijd in het stadion. Hij maakte in zijn leven veel sportieve hoogtepunten mee, zoals de Europacup II-finale in 1993 op Wembley. "Maar het kampioenschap van dit jaar overstijgt alles. De rollercoaster van emoties, wel of niet kampioen en dan op het einde de 2-2 die de titel opleverde. Dat gevoel is ongelofelijk, ik ben nog steeds aan het nagenieten."

Léon had voor aanvang van het seizoen wel wat twijfels over Vincent Janssen, die was overgenomen van het Mexicaanse CF Monterrey. "We hadden al een goede spits, maar Janssen bleek veel beter te zijn. Van Bommel heeft er een hechte ploeg van gemaakt met Janssen als absolute aanwinst. Een vechter die overal op het veld rent, altijd aanspeelbaar is en een neusje voor de goal heeft. Ik hoop nog lang van hem te mogen genieten. Antwerp is rood-wit maar wel met een oranje tintje."

"Janssen is een absolute aanwinst."

Gunter Ribus speelde van 1991 tot 2004 bij Royal Antwerp FC en werd daarna fanatiek supporter. Hij zat zondag in het uitvak bij KRC Genk en zag daar dat het 2-2 gelijkspel voldoende was voor de titel. "Het was een ongelofelijke avond. Na de beslissende gelijkmaker vlak voor tijd was ik even 'buiten mezelf van geluk', dat heb ik nog nooit meegemaakt", zegt hij met een schorre stem.

In de clubhistorie had Antwerp diverse grote spelers, maar het huidige elftal is volgens Gunter uniek. "Toen ik speler was, moesten we blij zijn als er warm water uit de kraan kwam. De club is echter enorm geprofessionaliseerd en er is flink geïnvesteerd in de spelersgroep. Zo hebben we een enorm sterke as, met Vincent Janssen als superbelangrijke man voorin."

Hij noemt oud-international Vincent als strijder met Antwerp-DNA. "Met 18 goals is hij topscorer, al werkt hij zo hard dat hij soms wat energie tekort komt voor de goal. Maar met zijn werklust maakt hij het team veel sterker, dat is belangrijker dan nog meer doelpunten scoren. Alle supporters hopen dat hij bij de club blijft."

"Hij maakt het team veel sterker."

Dominik van Landeghem was zondagavond in het stadion van Antwerp waar op grote schermen de wedstrijd werd uitgezonden. De woordvoerder namens alle Antwerpse supportersclubs spreekt van een onwaarschijnlijke avond. "Zo'n scenario kun je niet schrijven, ons Bosuilstadion ontplofte."

De Antwerp-supporter roemt vooral Janssen. "Hij was in Genk niet helemaal fit, maar zelfs op 80 procent is hij 1 van de beste spelers in België. Een geweldige spits en een echte teamplayer. Zijn band met de supporters is goed, ik zie hem hier nog vele jaren voetballen. Natuurlijk zal er na zo'n succesvol seizoen belangstelling zijn, maar volgend seizoen mogelijk de Champions League is voor hem ook een mooie uitdaging. Ik wil zelfs zijn voetbalschoenen poetsen om hem hier op de Bosuil te houden."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!