Over vijf jaar vliegen deze gevechtsmonsters door het Brabantse luchtruim

6 juni 2023 om 08:40 • Aangepast 14 juni 2023 om 02:01
nl
Defensie koopt veertien helikopters voor speciale operaties en die worden in onze provincie gestationeerd. De nieuwe toestellen zijn vanaf begin 2028 de opvolgers van de Cougar-transporthelikopters. Thuisbasis van de nieuwe H225M Caracals wordt Vliegbasis Gilze-Rijen. Dat schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat maandag aan de Tweede Kamer.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De nieuwe helikopters zijn bedoeld voor speciale operaties op land en zee, schrijft de staatssecretaris. Ze zijn van het type H225M Caracal. Defensie koopt de helikopters bij de Europese fabrikant Airbus Helicopters.

27 jaar
Cougar-helikopters worden al 27 jaar gebruikt bij defensie, onder meer voor het vervoer van troepen en materieel. Sommige helikopters opereren ook vanaf marineschepen of worden ingezet als blushelikopter.

Een grote tussentijdse opknapbeurt kreeg het wapensysteem nooit, maar daar wordt volgens Van der Maat hard aan gewerkt. Het zou de levensduur van de huidige twaalf Cougars moeten verlengen tot 2030.

Volgens defensie kunnen de heli's straks worden ingezet bij onder meer conflictsituaties en terrorismebestrijding. Ze worden gebruikt door 'special forces' zoals het korps commandotroepen uit Roosendaal.

Voor de hele operatie is tussen 2024 en 2030 een bedrag van 1 tot 2,5 miljard euro uitgetrokken. In 2030 moeten de nieuwe helikopters operationeel zijn.

De nieuwe helikopter H225M Caracal wordt ingezet voor speciale operaties (foto: Defensie).
De nieuwe helikopter H225M Caracal wordt ingezet voor speciale operaties (foto: Defensie).
De H225M Caracal (foto: Defensie).
De H225M Caracal (foto: Defensie).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!