Bjorn switchte van musical naar radio: 'Hier kan ik alles in geven'

9 juni 2023 om 07:00 • Aangepast 17 juni 2023 om 02:01
nl
De 25-jarige Bjorn Wilbers uit Tilburg dacht dat hij zijn passie had gevonden in musical. Van jongs af aan wilde hij niets liever dan op het podium staan. Maar toen dat eenmaal was gelukt, bleek het toch niet wat voor hem. "Het voelde alsof ik mijn hersenen niet in volle capaciteit aan het gebruiken was." Via het vak van geluidstechnicus, vond Bjorn een ander podium: in de radiostudio. Vrijdag begint hij als dj bij Omroep Brabant.
Profielfoto van Nelleke Arnout
Geschreven door

Bjorn is geboren en opgegroeid in Milheeze. Vanaf jongs af aan wilde hij graag als acteur het theater in. Dat lukte hem: hij speelde in musicals als Soldaat van Oranje en The Sound of Music.

Het was een kinderwens die uitkwam maar toch niet bleek te zijn wat hij er van had verwacht. “Creatief bezig zijn vind ik heerlijk”, zegt Bjorn. “Muziek maken, zingen, toneelspelen, maar ook interviewen en presenteren. Maar musical bleek dus niet hetgeen waar ik dat het beste in kwijt kon.” Daardoor werd het ook steeds moeilijker voor Bjorn om alles te geven op het podium. Hij belandde achter de schermen en werd geluidstechnicus.

"Het was echt een eureka-moment."

Toen corona kwam, viel al zijn werk weg. “Via collega-geluidstechnici had ik weleens wat glimpjes opgevangen van de radio. Daar is een zaadje geplant.” Hij begon zich meer te verdiepen in het fenomeen radio en volgde uiteindelijk in 2022 een workshop bij de NPO. “Toen ik daar binnenliep was ik meteen verkocht. Die dag was intens gaaf en echt alles wat ik wilde. Het was echt een eureka-moment.”

Bjorn ontdekte eindelijk waar zijn passie écht ligt. Hij stelde zichzelf een doel: binnen een jaar wilde hij een programma krijgen op een grotere radiozender. Hij stuurde begin 2023 een mailtje naar de teamleider radio bij Omroep Brabant en werd uitgenodigd op gesprek.

Die teamleider, Maarten Kortlever, was enthousiast over Bjorn. “Hij heeft echt een gevoel voor radio. Leuke humor, lekker gebruik van geluidjes en hij is ontzettend creatief.” Voor Maarten een reden om Bjorn een programma te geven, als onderdeel van een opleidingstraject voor radiotalent.

"Alsof je bij leuke mensen op het terras aansluit."

Op vrijdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur hoor je voortaan WieKent Bjorn?! op Omroep Brabant Radio. Bjorn staat te popelen om te beginnen. “Het is te gek om mensen te vermaken, op de radio kan ik alles geven. Ik hoop in mijn programma een soort vriendengroep-gevoel te creëren. Dat je het gevoel hebt alsof je bij een leuke club mensen op het terras aansluit.”

Er verandert overigens nog meer in het weekend op de radio. Afgelopen zaterdag heeft Richard van den Beld zijn laatste Platenbeld gemaakt. Vanaf komende zaterdag hoor je tussen 14.00 en 18.00 De Tijdmachine. John van Vroenhoven neemt je daarin mee terug naar de jaren 70, 80 en 90.

Ook de zondag verandert: het sportprogramma de Zuidtribune is met zomerstop. Komende weken hoor je tijdens de lunch tussen 12.00 en 14.00 Stef Special met Stef van Duijnhoven. Die hoor je al wekelijks als Stef van de Administratie bij Bel & Bestel op de vrijdagmiddag.

Wil je meeluisteren met de eerste uitzending van Bjorn, John of Stef? Dat kan via omroepbrabant.nl/radio of via de bekende frequenties.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!