Braderie is 'gezeur' van winkeliers en horeca beu en stopt ermee

9 juni 2023 om 18:31 • Aangepast 17 juni 2023 om 02:01
nl
Het was een traditie in Geldrop. Bijna vijftig jaar lang werd op de laatste zondag van mei de Mei'se Mert gehouden, een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trok. Mekkerende winkeliers en horecaondernemers hebben de organisatie echter doen besluiten om er te mee te stoppen.
Profielfoto van Willem-Jan SchampersProfielfoto van Studio040
Geschreven door
Willem-Jan Schampers & Studio040

Hein van Lieshout, bestuurslid van de organiserende stichting, klinkt terneergeslagen als hij zegt: "We hebben het gezeur jarenlang genegeerd, omdat we dit prachtige evenement niet verloren wilde laten gaan voor Geldrop-Mierlo. Maar onze irritatiegrens is bereikt. Het is gewoon geen werken met een deel van de centrumwinkeliers en de horecaondernemers."

En het gaat eigenlijk helemaal nergens over, meent Van Lieshout. "Volwassen ondernemers die een jaarlijkse bijdrage van 65 euro te veel vinden! Die met droge ogen beweren dat ze niet meer dan de helft kunnen betalen of helemaal weigeren om mee te doen. Om vervolgens tijdens de Mert wel hun winkel gewoon open te gooien. Of cafés die zeggen: "Waarom zouden we betalen? Onze terrassen zitten toch wel vol!"

"Met de standhouders hebben we nog nooit problemen gehad."

De Stichting Mei'se Mert werd ooit opgericht op verzoek van de winkeliers en horecaondernemers in het centrum van het dorp. Zij wilden meer reuring in het dorp en zochten naar een evenement dat mensen naar het centrum zou trekken. Van een bescheiden evenement, is de Mei'se Mert uitgegroeid tot een braderie met honderden standhouders, live-muziek en vermaak voor jong en oud.

"Met de standhouders hebben we nog nooit problemen gehad", benadrukt Van Lieshout. "Die betalen netjes hun bijdrage en zijn dik tevreden. De discussies met winkeliers en horeca zijn we echter spuugzat. Het voelt als 'schooien' en daar heb ik gewoon geen zin meer in. We hebben nog nooit een cent subsidie gevraagd of gekregen, maar wel elk jaar een prachtig evenement georganiseerd."

"Het is ongelooflijk dat er wordt gezeurd over zo'n klein bedrag."

De ondernemers betaalden in de beginjaren 125 gulden (57 euro) en die bijdrage is sindsdien amper verhoogd. Van Lieshout: "Het is in mijn ogen dus ongelooflijk dat er wordt gezeurd over zo'n klein bedrag. Zeker als je je bedenkt dat de meeropbrengst van de Mei'se Mert in zijn geheel naar goede doelen gaat. Dus naar culturele en sociale instellingen in de gemeente Geldrop-Mierlo.

Dat de organisatie de stekker eruit trekt, ligt volgens hem zeker niet aan de vrijwilligers. "We organiseerden het evenement met een driekoppig bestuur, maar op de dag zelf hadden we veel hulp. Denk dan aan onder meer verkeersregelaars en mensen achter de infobalie. Alles op vrijwillige basis."

Over een mogelijke doorstart, kan en wil Van Lieshout niks zeggen. Richard Pors van Grand Café Heerenhuys 23 kan dat wel: "We hebben eerder al een werkgroepje opgericht dat de organisatie wilde gaan ondersteunen. Want het is hartstikke jammer als de Mei'se Mert zou verdwijnen."

"De organisatoren stoppen er een hoop tijd en energie in."

Volgende week is er een gesprek tussen centrummanager René Veldhuizen en de organisatie van de Mei'se Mert. Pors: "Misschien kan dan de ergste kou uit de lucht worden gehaald. Ik kan natuurlijk niet spreken voor mijn collega's, maar de financiële bijdrage kan toch geen probleem zijn? Weet je, persoonlijk betaal ik de 65 euro met liefde en plezier, want het is gewoon een prachtig evenement."

Ook Veldhuizen erkent dit: "De organisatoren stoppen er een hoop tijd en energie in en dan is het vervelend als niet alle neuzen dezelfde kant op blijken te staan." De centrummanager ziet zeker nog mogelijkheden voor een doorstart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!