Liften in ouderenflat gaan steeds stuk: 'Ze schokken en stoppen onverwacht'

9 juni 2023 om 10:42 • Aangepast 17 juni 2023 om 02:01
nl
De bewoners van flat Parkzicht in Tilburg zijn klaar met de twee liften in hun complex. Telkens weer doen ze het niet. Zo stonden donderdag twintig ouderen vast in de hal van de flat omdat beide liften dienst weigerden. Twee uur lang kon er niemand naar boven of beneden. "De ellende blijft maar doorgaan", zegt een flatbewoonster.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"We hebben twee liften. Maar de ene is in onderhoud en de andere ging donderdagmiddag kapot", vertelt bewoonster Elly Stockermans.

Het is een aanhoudend probleem, waar Omroep Brabant een jaar geleden al over schreef. Eén van de bewoners van de seniorenflat brak toen haar pols omdat ze uit de lift viel. "De problemen bleven aanhouden. In december vorig jaar is ons beloofd dat er nieuwe liften zouden komen", vertelt Elly.

"Maar vreemd genoeg kregen we dit voorjaar een brief dat de liften gemoderniseerd zouden worden. Zo komen er knoppen voor blinden en slechtzienden en knoppen waarmee je bij het oproepen van de lift aan kan geven of je naar boven of beneden wil. Maar liften moderniseren, betekent niet dat we níeuwe liften krijgen."

Het moderniseringsonderhoud aan de rechter lift is in mei gedaan. Het onderhoud aan de linker lift is aan de gang en toen donderdag de rechter lift een storing kreeg, deden ze het allebei niet meer. "Ongeveer twintig mensen stonden beneden in de hal te wachten op een oplossing. Sommigen zijn door hun kinderen opgehaald. De huismeester is zelfs met de trap naar de tiende verdieping gelopen omdat iemand die beneden vast stond, een oplader voor een zuurstofsysteem nodig had."

"Het is heel eng en ik heb altijd een mobieltje bij me."

Wonen Breburg betreurt de problemen maar zegt dat er hard wordt gewerkt om de liften te moderniseren. "Onze opzichter zit er bovenop. Hij heeft donderdag de monteur ook aangespoord om de lift die gemoderniseerd wordt weer aan te zetten zodat in ieder geval één lift het deed." Breburg hoopt dat de problemen na de modernisering voorbij zijn. "In ieder geval krijgen de liften een accu zodat ze niet helemaal stilvallen."

Eerder deze week zaten volgens een bewoonster twee mensen vast in de lift. "Twee mensen van in de tachtig, beiden met een rollator die op vijf hoog en negen hoog wonen. Ze hebben terwijl ze in de lift zaten 112 gebeld, maar terwijl ze met de brandweer spraken begon de lift weer te werken."

En zo gaat het vaak, stelt Elly. "De liften lijken een eigen willetje te hebben, waarbij schokken voelbaar zijn en soms korte ongeplande stops. Het is heel eng en ik heb altijd een mobieltje bij me."

LEES OOK: Ellende door kapotte lift in seniorenflat: botbreuk en lange rijen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!