Alcohol aan het roer en pijlsnelle boten: Joost controleert op het water

10 juni 2023 om 19:16 • Aangepast 20 juni 2023 om 02:04
nl
Het is er het perfecte weer voor: met een bootje en wat vrienden het Brabantse water op. Maar de verkeersregels op het water, die kent de mooi-weer-vaarder niet altijd. En daardoor liggen ongelukken op de loer. Om die te voorkomen, varen de controleurs van Rijkswaterstaat de hele dag rond. Wij gingen een dag op pad met verkeersleider Joost Jansen uit Geldrop.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Met een grote gele patrouilleboot vaart Joost over de Maas bij Cuijk. Sinds coronatijd zijn daar in de zomer veel meer bootjes te zien dan voorheen. “Speedboten, jetski’s, waterscooters, sloepjes. We komen van alles tegen."

Joost en zijn collega’s helpen bij nood, begeleiden scheepvaart en controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Vooral hardvaarders worden op de bon geslingerd. “Er zijn hier wat snelvaargebieden, waar je in principe zo hard mag als je wilt. Maar op het grootste deel van de Maas is 20 kilometer per uur de maximale snelheid."

“Vaak zeggen mensen, ‘als dat schip komt, gaan we wel aan de kant.’ Maar dan is het al te laat.”

Als we een tijdje onderweg zijn, zit er een man langs de kant van de rivier. Joost wil weten of alles in orde is en de kapitein mindert vaart. “Hij zit even uit te rusten. Eigenlijk mag hij zijn bootje dan zomaar niet aan de kant vastleggen”, legt Joost uit. “Maar hij vertrekt zo weer, dus daar maken we nu geen probleem van.”

Aan de overkant komt een schip aanvaren dat het kanaal wil indraaien. Op dat soort momenten gaat het volgens Joost vaak mis. “Zo’n vrachtschip heeft een dode hoek van 350 meter. Als je daar net met je bootje zit, heb je een probleem. Vaak zeggen mensen dan: 'Als dat schip komt, gaan we wel aan de kant.’ Maar dan is het al te laat.”

“We hebben weleens last van waterscooters die hard achter onze boot varen."

Even later houdt Joost een speedbootje staande en controleert het vaarbewijs. Alles is in orde. “Het is heel warm, dus we denken we gaan even varen”, vertelt Rianne Geutjes die achter het stuurwiel zit. Zelf kent ze de regels goed, maar ze ergert zich weleens aan andere recreanten. “We hebben soms last van waterscooters die hard achter ons varen. Dan kan er weleens water in de boot komen. Maar over het algemeen is het hier groot zat voor iedereen.”

Als je de komende week een bootje huurt, heeft Joost nog wat tips. “Blijf zoveel mogelijk aan de rechterkant van het water varen. Blijf uit de dode hoek van grote schepen. En check voordat je het water opgaat de vaarregels." En voor wie onder de zon een biertje wil drinken, geldt: "Alcohol in de boot mag, maar niet voor de bestuurder", zegt Joost. "Als we dat zien, moeten we de politie bellen."

Hier zie je hoe Joost en zijn collega's op deze bloedhete dagen te werk gaan:

Wachten op privacy instellingen...
Joost controleert of een speedboot zich aan de snelheid houdt (Foto: Rochelle Moes).
Joost controleert of een speedboot zich aan de snelheid houdt (Foto: Rochelle Moes).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!