Ooit was hij stukadoor, nu wil Gradus Kraus wereldkampioen boksen worden

14 juni 2023 om 12:30 • Aangepast 24 juni 2023 om 02:00
nl
Voor bokser Gradus Kraus (21) uit Oss is deelname aan de European Games in Krakau volgende week erg speciaal. Een plek bij de laatste vier levert een ticket voor de Olympische Spelen van 2024 op. "Dat wordt de eerste keer dat ik al bij brons een gat in de lucht spring. Maar daarna ga ik natuurlijk wel voor goud."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

De naam Kraus is niet nieuw in de vechtsportwereld. Zijn vader Albert was als kickbokser succesvol en won onder andere in 2002 het bekende K-1 World MAX kampioenschap in Japan. "Hij is mijn vader, mijn beste vriend en mijn trainer. We worden ook weleens gezien als broers. Hij is 21 jaar ouder, maar ziet er jonger uit en met mijn lengte word ik ouder geschat. Mijn vader is trots op me en steunt me volledig in mijn missie om de beste van de wereld te worden."

‘De beste van de wereld’ is dan niet zoals Albert in het kickboksen. Op 16-jarige leeftijd koos Gradus volledig voor het boksen. “Bij het kickboksen mochten we in Nederland niet meer het hoofd raken, dan krijg je rare wedstrijden. Boksen vind ik mooier, het is wereldwijd groter en de sport is technischer. Net als schaken moet je een paar stappen vooruit denken. Zonder plan win je nooit. Het is veel meer dan alleen klappen uitdelen.”

"Ik heb 4,5 jaar gewerkt als stukadoor en trainde na werktijd."

Wat ook meespeelde in zijn beslissing was het gesprek met Peter Fury, een legendarische Engelse coach. Hij is de oom van wereldkampioen zwaargewicht Tyson Fury. “Hij ziet in mij een toekomstig wereldtopper. Als zo iemand dat tegen je zegt, dan twijfel je geen moment. Een jonge voetballer zou ook nooit nee zeggen tegen Messi of Ronaldo.”

Gradus maakt als Nederlands kampioen in de categorie tot 81 kilo al een aantal jaar deel uit van TeamNL. Hij heeft een A-status en krijgt een financiële vergoeding. “Ik heb 4,5 jaar gewerkt als stukadoor en trainde na werktijd. Fysiek zwaar, maar nu heb ik de keuze kunnen maken om alles voor het boksen te geven. Ik train twee keer per dag, geef zelf les, ga niet op stap en leef helemaal voor mijn sport. Samen met mijn vrouw hebben we een jong kind en ik besteed veel tijd aan ze.”

Zijn loopbaan heeft hij voor zichzelf al helemaal uitgestippeld. “Ik ben begonnen als amateur, veel wedstrijden gewonnen, een A-status opgebouwd en in 2024 naar de Olympische Spelen. Daarna wil ik profbokser worden in Engeland. Ik ben talentvol en heb de juiste connecties, dus er liggen veel kansen. Ook bij de profs begin je helemaal onderaan de ladder, maar door een mooi cv op te bouwen, word je interessant. Er zijn profboksers die zelf geld bij moeten leggen, maar aan de andere kant kun je ook heel veel geld verdienen.”

"Je kunt tegen een stoot aanlopen, maar het mooiste is om ze te laten missen."

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het niet bij de zoon van ‘The Hurricane’. “Net als bij alle andere wedstrijden ga ik naar de European Games om goud te pakken. Als ik daar niet in geloof, blijf ik lekker thuis. Op het allerhoogste niveau kom ik de beste boksers tegen, maar ik ga ervan uit dat ik ze allemaal pak. Natuurlijk kun je tegen een stoot aanlopen, maar het mooiste is om ze te laten missen. Dat moet ook wel, want ik wil nog lang mee als bokser.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!