Luchtmachtleiding stuurt personeel naar huis: 'Gebouwen zijn te slecht'

16 juni 2023 om 13:33 • Aangepast 28 juni 2023 om 02:01
nl
De luchtmachtleiding heeft het personeel van de locatie in Dongen naar huis gestuurd. Vanwege de beroerde arbeidsomstandigheden vindt de leiding het niet langer verantwoord dat daar mensen werken. Ron Segers van militaire vakbond AFMP juicht de sluiting toe: “Het is van de zotte hoe mensen daar moeten werken."
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Op het complex aan de Kanaalstraat zit het 982 squadron. De 200 mensen die hier werken, houden zich bezig met technologische systemen en het ondersteunen van missies.

Volgens de leiding zijn de arbeidsomstandigheden niet meer acceptabel in het zwaar verouderde complex. Het opschorten van het werk moet ongelukken voorkomen. De gebouwen en faciliteiten op de locatie kampen met teveel achterstallig onderhoud en gebreken. Volgens een woordvoerder werd er steeds vaker om problemen heen gewerkt. "Als er vloerplaten scheef lagen, dan zetten we dat af. Als het onweerde, stopten we met werken omdat de bliksemafleiders niet werkten en met regen liep de kelder vol water."

De luchtmachtleiding wil af van alle lapmiddelen, omdat er zeker nog tot 2026 in Dongen moet worde gewerkt. De situatie wordt nu zorgvuldig in kaart gebracht. Dat gebeurt om te bekijken welke maatregelen nodig zijn om een deel van de verslechterde faciliteiten te verbeteren. Zo wil de luchtmacht onveilige situaties zo veel als mogelijk uitsluiten zodat het squadron zijn werk weer kan oppakken.

Op het complex zijn ook gebouwen van andere defensieonderdelen zoals de landmacht en het Defensie ondersteuningscommando. Die blijven wel gewoon open. Hoe lang het luchtmachtpersoneel niet aan het werk kan, is nog onduidelijk. Dat gaat de komende tijd blijken als een plan van aanpak wordt gemaakt.

Verhuizen
Het 982 squadron is onderdeel van het Logistiek Centrum Woensdrecht van de Koninklijke Luchtmacht en staat al enige tijd op de nominatie daarheen te verhuizen. Die verplaatsing is meerdere keren uitgesteld vanwege financiële tekorten bij Defensie. Nu zal de verhuizing ook afhangen van vergunningen en stikstofuitstoot.

Ron Segers van de militaire vakbond AFMP juicht de tijdelijke sluiting toe. “Het is van de zotte hoe mensen daar moeten werken. De schimmel staat op de muren. Daarom ben ik blij dat de commandant zo opkomt voor zijn personeel en de locatie tijdelijk heeft gesloten. De luchtmachtleiding zal nu in actie moeten komen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!