Dit is misschien wel de oudste ezel van Nederland: Basje van 46 jaar

19 juni 2023 om 20:30 • Aangepast 28 juni 2023 om 02:02
nl
Op de kinderboerderij van Speelpark de Splinter in Eindhoven loopt een wel heel bijzondere ezel rond. Basje is met 46 jaar waarschijnlijk de oudste ezel van Nederland. Het dier werd 25 jaar geleden in slechte toestand naar de kinderboerderij gebracht, maar is dankzij de verzorgers weer topfit. "We gaan ervan uit dat hij nog jaren meegaat."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Ruim 25 jaar geleden kwam Basje voor het eerst op de kinderboerderij. "Hij was helemaal verwaarloosd en had doorgegroeide hoeven", vertelt beheerder Hugo Jansen. Hij kwam hier samen met zijn maatje Doeke, die was er ook niet best aan toe. "Toen Doeke overleed, heeft Basje daar veel verdriet van gehad. Hij kwam in een rouwproces."

Omdat ezels niet goed alleen kunnen zijn, kwam er al snel een nieuw maatje. Inmiddels zijn Basje en de witte ezel Anja echte maatjes. "Het was in het begin even wennen. Ze vochten weleens, maar nu gaat het prima. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar."

"Af en toe laat hij ons wel schrikken."

Op de kinderboerderij is Basje dus weer helemaal opgeknapt. Het dier is nu bijzonder oud. "Ons is verteld dat een ezel maximaal 45 jaar oud wordt. Daar zit daar hij dus al overheen", zegt Jansen. In januari wordt de ezel 47 jaar. "We hopen dat hij dat haalt, want dan is Basje de oudste ezel die ooit in Nederland heeft geleefd."

Dat gaat het hoogbejaarde dier zeker halen, verwacht de beheerder. "Hij is in superconditie. Af en toe laat hij ons wel schrikken met wat gezondheidsproblemen, maar dan halen we de arts erbij en gaat Basje weer door."

Het geheim van de verzorgers? "Hij krijgt heel veel liefde en aandacht van de vrijwilligers", weet Jansen. Het dier wordt vanwege zijn hoge leeftijd extra in de gaten gehouden. "Hij wordt dagelijks gekamd, krijgt in de winter op tijd een extra dekje en vrijwilligers maken wekelijks een ommetje met de ezels door het park. Genoeg beweging is belangrijk op deze leeftijd."

De oude ezel krijgt iedere middag ook een extra maaltijd om op kracht te blijven. "Daar zitten extra voedingsstoffen in. We lengen het aan met water, zodat het makkelijker te eten is."

"We gaan ervan uit dat Basje nog jaren meegaat."

De beheerder vermoedt dat Basje de oudste ezel van Nederland is. Om het zeker te weten, deed hij onlangs een oproep via het clubblad van De Vereniging het Nederlands Ezelstamboek (VNE). "Ik heb gevraagd of er iemand was die een oudere ezel heeft. We kregen geen reactie, dus wij denken echt dat Basje de oudste ezel is."

Jansen hoopt dat Basje uiteindelijk zelfs de oudste ezel ter wereld wordt. "Dat zou mooi zijn", zegt hij lachend. "Het record staat volgens mij op 53 jaar. We gaan er in ieder geval vanuit dat Basje nog jaren meegaat. Hij is topfit en dat proberen we zo te houden."

In Speelpark de Splinter is Basje in ieder geval een bekendheid. Veel mensen uit de omgeving weten niet beter dan dat de ezel er rondloopt. "We horen wel eens verhalen van mensen die vroeger als kind Basje bezochten en hier nu met hun eigen kinderen komen."

Heb jij een ezel die ouder dan 46 jaar is? Stuur ons dan een mailtje.

De oproep in het clubblad van de ezelverenging.
De oproep in het clubblad van de ezelverenging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!