Schaken is 'hot' bij de jeugd, maar dat zorgt ook voor problemen

25 juni 2023 om 12:00 • Aangepast 4 juli 2023 om 02:02
nl
Schaken is 'hot'. Online is het aantal schakers explosief gestegen, maar ook de schaakclubs zien dat de belangstelling toeneemt. Bij Schaakvereniging Eindhoven zorgt de populariteit onder de jeugd voor een probleem. “We moeten vaak nee verkopen en daarmee lopen we de kans dat kinderen uiteindelijk voor een andere sport kiezen.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

In Eindhoven krijgt iedere maandagavond een groep van zestig kinderen schaakles. Er is een wachtlijst met nog eens zestig kinderen. Nico Schellingerhout, coördinator van de jeugdafdeling: “We hebben voor alle groepen gediplomeerde trainers, maar doen er alles aan om aan nog meer trainers te komen. Er is zoveel vraag vanuit de jeugd, dat lang niet iedereen terechtkan."

Vooral de laatste jaren is er sprake van een flinke groei. “Dat heeft meerdere oorzaken. Veel van onze leden zijn kinderen van expats die in Eindhoven of omgeving werken. We merken dat vooral Aziatische mensen hun kinderen naar schaakles sturen, omdat de sport hen veel kan brengen. Daarnaast is schaken populair door de Netflix-serie The Queen’s Gambit en door de schaakapps in de coronatijd.”

“Fascinerend wat er mogelijk is op het bord.”

Het overgrote deel van de jeugdleden zit op de basisschool. “De echte liefhebbers blijven als ze op de middelbare school zitten, maar vaak zie je dat ze dan afhaken. Maar er blijven kinderen bij komen, al vanaf 5 jaar. Hier krijgen ze de kans om het spel goed en rustig te leren. Het is namelijk fascinerend wat er mogelijk is op het bord. Het is een competitie van de geest. Je probeert elkaar te vloeren zonder met de vuist te slaan.”

Lucas Liu (10) uit Eindhoven kreeg de liefde voor het spel via zijn vader. "Het mooie van schaken is dat er zoveel verschillende tactieken zijn. Winnen is leuk, maar als ik verlies probeer ik daar van te leren." Zijn broer Marc (7) vindt het gezellig bij de vereniging. "Lucas en ik hebben hier veel vrienden leren kennen. We schaken samen, maar we kletsen ook over andere dingen."

Niet alleen in Eindhoven, maar ook andere clubs groeien dankzij veel jeugdleden. "In de coronatijd was er een dip, nu zien we een groei. Online is de stijging al helemaal indrukwekkend. Ondertussen zou een miljoen Nederlanders regelmatig een potje schaken", aldus directeur Dharma Tjiam van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

“Schaken had vroeger een wat elitaire status.”

Loek van Wely uit Oss is er blij mee. De zevenvoudig Nederlands kampioen schaken is tegenwoordig onder andere bondscoach van Italië, maar zit in zijn vrije tijd regelmatig aan de schaaktafel met jeugd. “Schaken was vroeger een beetje elitair, maar het is nu laagdrempelig. Op scholen merk ik dat de jeugd geïnteresseerd is. Ze zullen lang niet altijd lid van een vereniging worden, maar de schaakapps zijn erg goed.”

De toenemende populariteit van schaken is ook te zien door de ‘Urban Chess Courts’. Sinds 2018 zijn er in Brabant dertig openbare schaaktafels geplaatst. Loek: “We zien dat jongeren en volwassenen hier een potje komen schaken. Het doet me denken aan Amerikaanse schaakparken. Daar komen mensen van allerlei leeftijden samen.”

Bern Greijn en Loek van Wely.
Bern Greijn en Loek van Wely.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!