Jeffrey Herlings is langer uitgeschakeld en kan wereldtitel wel vergeten

21 juni 2023 om 16:06 • Aangepast 30 juni 2023 om 02:01
nl
De terugkeer van Jeffrey Herlings laat langer op zich wachten dan gedacht. De motorcrosser uit Oploo brak 11 juni een nekwervel tijdens de GP van Duitsland en moet verplicht rust houden. Hij zou eigenlijk twee grand prixs missen maar dat worden er meer. "Wereldkampioen worden kan ik nu wel vergeten."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Jeffrey Herlings klinkt opgewekt als hij de telefoon opneemt. Na de val in Teutschental was zijn nek bont en blauw, maar tien dagen later is de zwelling weg en heeft de motorcrosser geen pijn meer.

"Ik heb het gevoel dat ik alles weer kan, maar dat mag nog niet van de dokter. Die zegt dat ik zes weken rust moet houden en daar luister ik naar. Het was een heel net breukje, maar het gaat wel om mijn nek. Als ik er nog eens op val kan het veel erger worden en dat risico neem ik niet."

"Als de breuk twee centimeter naar rechts was, had ik nu met een rietje gegeten."

"De breuk zit niet ver van de kabelboom", vervolgt Herlings. "Zeg maar de plaats waar alle zenuwen doorheen lopen. Ik heb eigenlijk geluk bij een ongeluk gehad. Als de breuk twee centimeter naar rechts was geweest, had het heel anders kunnen aflopen. Dan had ik nu met een rietje gegeten."

Eerder werd meegedeeld dat Herlings na de GP's in Indonesië (25 juni en 2 juli) weer van de partij zou zijn, maar dat was veel te optimistisch. "Het plan is om zes weken na de val weer op de motor te zitten", zegt Herlings. "Ik kan dan weer meedoen aan de Grote Prijs in Zweden. Of misschien dat ik de week ervoor Finland ga rijden als training. Het ligt eraan hoe alles geneest."

De crash van Jeffrey Herlings in Duitsland kwam als een donderslag bij heldere hemel. En was ook extra zuur omdat de klasbak uit Oploo hard op weg was naar de koppositie in het algemeen klassement om de wereldtitel. Die kan hij nu wel op zijn buik schrijven.

"Ik ben gevallen, maar niemand kan zeggen dat ik gek of onverantwoord heb gedaan."

"Het is gewoon heel erg klote", zegt Herlings. "De val kwam echt uit het niets en ik heb het hele jaar nog geen foutje gemaakt. Ik werd gelanceerd en kwam met mijn kop op de grond, maar niemand kan zeggen dat ik gek of onverantwoord heb gedaan. Ik reed juist heel bekeken en ik snap nog steeds niet hoe het gebeurd is."

"De wereldtitel is weg", weet de motorcrosser. "Door het missen van de komende vier GP's mis ik te veel punten. Daarvoor zijn er te veel concurrenten. Ik ben altijd een optimist, maar het is gewoon niet realistisch. Of ik nu uiteindelijk nog tweede, derde of vijfde wordt, maakt me niet veel uit. Alleen de wereldtitel telt."

"Dat is frustrerend", vervolgt de vijfvoudig wereldkampioen. "Het lijkt wel of meer titels mij niet gegund zijn. Ik kan nu wel zeggen dat ik alle pijlen op volgend jaar richt, maar je weet het dus nooit. Het ging nu ook in een halve seconde mis. Ik leef daarom voortaan maar van wedstrijd tot wedstrijd."

"Ik wil dit seizoen dan ook nog wel op het podium staan", besluit Herlings. "Als ik doe wat de dokter voorschrijft, kan ik nog wat wedstrijdjes pakken en een GP winnen. En natuurlijk is er nog de Nations."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!