Schildpadden houden Dierenambulances bezig: 'Kunnen buiten niet overleven'

22 juni 2023 om 17:36 • Aangepast 4 juli 2023 om 02:02
nl
Heb je bij jou in de buurt een schildpad gezien? Dan ben je niet de enige. Door het warme weer komen ze massaal uit hun schuilplaats. Bij de verschillende dierenambulances komen de laatste weken verschillende meldingen binnen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Medewerkers van de Dierenambulance Den Bosch rukten woensdag nog uit om twee roodwangschildpadden op te halen, vertelt Monique van de Wijdeven. "Dinsdag hebben we ook al een schildpad opgehaald"

De schildpadden gaan van Den Bosch naar dierenopvangcentrum De Maashorst. Daar worden ze opgehaald door medewerkers van Stichting Schildpaddenopvang Nederland in het Friese Harkema.

Bij de meldkamer van de Dierenambulance Brabant-Noord gaat de laatste weken ook bijna dagelijks de telefoon omdat mensen een schildpad hebben gezien. Zo werd er dinsdag nog één opgehaald in Waspik. "Het is extreem warm. Bij deze hitte worden reptielen actiever. Ze gaan meer bewegen en dan zie je ze ook veel meer", zegt Rens van Lieshout die bij de meldkamer werkt.

"In onze natuur teert een schildpad in"

"Je vindt ze nu bijvoorbeeld op het asfalt. Dat wordt heel warm en dat vinden ze lekker." Het gaat vaak om schildpadden die ooit als huisdier zijn gehouden en later door de eigenaar in de natuur zijn losgelaten."

Veel mensen denken dat schildpadden in Nederland buiten kunnen overleven. Maar in onze natuur teert een schildpad door gebrek aan warmte en juiste voeding ieder jaar iets in. Na een aantal jaar gaan ze dood." Onder de juiste omstandigheden kunnen schildpadden, afhankelijk van de soort, dertig jaar oud tot meer dan honderd jaar oud worden.

De schildpadden die door de Dierenambulance Brabant-Noord worden opgehaald gaan naar het Regionaal Dierenopvangcentrum in Ravenstein. Daarna gaan ze ook naar het Friese Harkema.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!