Anneke voelt zich soms heel eenzaam en in de zomer nog een beetje erger

27 juni 2023 om 20:00 • Aangepast 7 juli 2023 om 02:02
nl
Veel ouderen voelen zich eenzaam. Bijvoorbeeld doordat hun partner er niet meer is, de kinderen het druk hebben en er steeds minder mensen om hen heen zijn om het gezellig mee te hebben. En als je familie in de zomer dan ook nog eens naar Zuid-Spanje vertrekt en je bridgeclub een zomerstop inlast, wordt dat gevoel tijdens die zomermaanden alleen maar erger. Stichting Met Je Hart probeert er wat aan te doen.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Maak kennis met Anneke van Buul: een 88-jarige mevrouw uit Breugel. Ze is twee keer getrouwd geweest, (groot)moeder van een reeks prachtige (klein)kinderen, ze bridget graag en heeft een, al zegt ze het zelf, prachtige tuin. "Ik moet eigenlijk zeggen dat ik bof", geeft ze toe. Maar toch voelt mevrouw Van Buul dat niet altijd zo. Ze is namelijk ook vaak heel eenzaam.

"Dan is het vogelhuisje bij het raam mijn grootste afleiding."

Ze lijdt namelijk aan COPD en ze is slecht ter been. "En dan blijft er soms maar weinig over", vertelt ze. Haar kinderen werken fulltime en de kleinkinderen kunnen ook niet altijd langskomen. Bovendien verloor ze tijdens coronatijd vier vriendinnen in één week. Toen werd het op een gegeven moment toch wel heel erg stil in huis. "Dan is het vogelhuisje bij het raam mijn grootste afleiding."

Tot ze een waardevolle tip kreeg: of Stichting Met Je Hart niks voor haar was? Met die stichting kan ze nu in ieder geval een keer per maand een leuk uitje doen met een groep mensen. Gewoon ergens een kopje koffie drinken bijvoorbeeld. Of eens lekker uit eten, of ergens lunchen. Inmiddels zijn dat er al 52 mensen aangesloten in alleen de gemeente Son en Breugel.

"Meske, meske, meske toch", mijmert Van Buul. "Je zou eens op zo'n avond mee moeten gaan. Dan hoor je pas hoe veel ouderen eenzaam zijn." Voor hen is de stichting een schot in de roos. Vrijwilligster Dianne van Hak ziet dat ook. "Mensen zijn je zó dankbaar", vertelt ze. "Zij komen normaal de deur niet uit, maar hebben dan toch iets leuks om op de kalender te zetten."

En dat is een verademing voor de ouderen. Een lichtpuntje, noemen ze het. Los van de uitjes, bellen de vrijwilligers bijna elke dag met een aantal ouderen. Ze geven ze knuffels en hebben mooie gesprekken samen. En dat betekent een hele hoop voor iemand die zich soms zo alleen voelt. "Zij verdienen allemaal een kroon en doen echt prachtig werk. Dat moet je echt opschrijven", drukt mevrouw Van Buul ons op het hart.

"Nodig de buurvrouw ook eens uit voor de barbecue, als je weet dat ze alleen woont."

Nu heeft Met Je Hart in de zomer een speciale focus op zomereenzaamheid. Als je namelijk al alleen woont en je petanque-groep heeft ook nog eens zomerstop, dan wordt dat gevoel alleen maar erger. "We hebben daarom in deze maanden nog wat meer aandacht voor de ouderen", legt vrijwilligster Van Hak uit. "Maar we willen anderen vooral vragen om eens extra naar de buurvrouw om te kijken. Nodig haar ook eens uit voor de barbecue, als je weet dat ze alleen woont."

Let wel: seizoensgebonden eenzaamheid is eigenlijk maar een tipje van de sluier. Meer dan de helft van de 75+ers zegt zich regelmatig eenzaam te voelen. "Ik denk ook dat het het hele jaar door leeft", zegt mevrouw Van Buul erover. "Maar initiatieven als deze maken echt een groot verschil. Onderschat dat niet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!