Jack gaat 'hemelen' en vraagt Brabants Buske voor vervullen laatste wens

1 juli 2023 om 15:45 • Aangepast 11 juli 2023 om 02:01
nl
Jack Dekkers heeft niet lang meer. De 67-jarige Tilburger heeft longkanker en lijdt iedere dag, ook mentaal. Over zes weken stapt hij door euthanasie uit het leven. Dit weekend viert hij zijn afscheidsfeest. Zaterdagochtend ging een van zijn laatste wensen in vervulling. Als fan van het Brabants Buske van Omroep Brabant wilde hij dolgraag zelf achter het stuur van deze bijzondere wagen plaatsnemen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Jack stapt meteen in als hij het Buske ziet. "Gas erop", lacht de fan van het Buske. "Dit zit wel goed. Ik voel me op mijn gemak hier. En moet ik iets doen? Ik dacht, dit busje begint wel te rijden automatisch."

Jack nodigde het Brabants Buske van Omroep Brabant zelf uit. Vanavond viert hij een feestje, en iedereen mag komen. Er wordt een feesttent opgezet en natuurlijk is er ook muziek, want Jack is naast zanger ook dj. En die dj is er helemaal klaar voor.

Jack geeft alvast een voorproefje. Hij zingt en lacht terwijl er door de bewoners wordt gehost en gedanst. Precies zoals Jack dat graag ziet.

“Vijf jaar geleden is mijn dochter overleden aan longkanker."

Maar even daarvoor zat Jack nog stil buiten aan tafel met zijn buren, zoals wel vaker, net voor de Amarant-woonvoorziening aan de Bilderdijkstraat. In die straat komt hij al heel zijn leven. Een leven dat over anderhalve maand eindigt.

“Ik heb veel meegemaakt”, begint Jack, die een beperking heeft en daarom in de voorziening verblijft. “Zeven maanden geleden kreeg ik opeens te horen dat ik longkanker had. Toen heb ik meteen gezegd tegen het ziekenhuis: laat mij maar hemelen.”

Jack heeft heel veel pijn. “Constant zweet ik. Slapen kan ik niet. Als ik om tien uur naar bed ga, zit ik om kwart over een ’s nachts weer aan de koffie. Dit is geen leven. Ik houd het niet vol.”

Maar voor Jack is euthanasie meer dan het einde van de pijn. Het is ook een wederzien met zijn dochter in de hemel. “Vijf jaar geleden is mijn dochter overleden aan longkanker. Eerst ging mijn vrouw al. En nu is het dus mijn beurt. Laat me maar naar mijn dochter gaan.”

Jack barst in tranen uit. “Elke ochtend praat ik tegen haar. Ze is alles voor mij. Dat kind. Het is op. Ik kan niet meer.”

"We maken er een mooi feest van.”

Jacks leven is veranderd nadat hij de keuze voor euthanasie maakte, legt hij uit. “Ik voel me gelukkiger. Anders geef ik ook geen groot feest natuurlijk. En iedereen is welkom. De mensen hier moeten kunnen genieten. De cliënten hier hebben het moeilijk zat.”

Jack doelt op de cliënten van Amarant in Tilburg met wie hij woont. Jack speelde er onder meer al vier jaar hulp-Sinterklaas, vertelt hij in het bijzijn van zijn trouwe Pieten én buren. Het is duidelijk: hij gaat iedereen heel erg missen.

Jack heeft alles zelf geregeld. Niet alleen het feest, ook het uiteinde. “Ik wil thuis opgebaard worden zodat iedereen hier me nog kan zien. Ik heb de bidprentjes al geregeld en vanavond kunnen mensen contant geld doneren aan het KWF. Alles is klaar.”

"Na die kermis is het op."

Zijn geliefde kleinzoon zal er tot Jacks vreugde bij zijn vanavond. Ook zijn zusje, die al in de woonvoorziening woont, komt feest vieren. En dan, na jaren van pijn, nadert het einde voor Jack. Maar niet voor nog één laatste uitstapje.

“Ik wil nog naar de kermis met de bewoners. Speciaal voor de kermis heb ik gewacht met de euthanasie. En na die kermis is het op. Klaar. Dan mogen ze mij komen halen.”

De reportage over Jack is zaterdag vanaf 17:45 uur te zien in het Brabants Buske op Omroep Brabant televisie én online.

Jack geeft een voorproefje van het feest vanavond.
Jack geeft een voorproefje van het feest vanavond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!