Passagiersvliegtuig communiceert niet, F16's grijpen in vanuit Volkel

2 juli 2023 om 17:17 • Aangepast 11 juli 2023 om 02:01
nl
Twee F16's van de Koninklijke Luchtmacht moesten zondag in actie komen vanaf vliegbasis Volkel. Korte tijd gingen ze de lucht in om een passagiersvliegtuig te onderscheppen. Het toestel kon geen verbinding krijgen met de luchtverkeersleiding.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

"De piloten van het passagiersvliegtuig bleken een verkeerde radiofrequentie te hebben ingesteld. Het toestel had geen technische problemen", zegt een woordvoerder van de luchtmacht.

De bemanning van de F16's wist al snel de verbinding tot stand te brengen. Toen bleek dat het passagierstoestel de vlucht normaal kon vervolgen, zijn de gevechtsvliegtuigen teruggekeerd naar vliegbasis Volkel.

Tien keer per jaar
Volgens de woordvoerder is er gemiddeld elke week een incident en moeten ongeveer tien keer per jaar de straaljagers de lucht in voor een onderschepping.

"Het gaat in de meeste gevallen om incidenten zoals op deze zondag. Maar soms is er een noodsituatie. Zo hebben we eens een vliegtuig met een kapotte hoogtemeter moeten begeleiden bij het landen", zegt de voorlichter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!