Plan om MH17-wrak vanuit Gilze-Rijen te verhuizen naar herdenkingscentrum

5 juli 2023 om 20:47 • Aangepast 14 juli 2023 om 02:01
nl
De Tweede Kamer vindt het een goed idee om het vliegtuigwrak van vlucht MH17 onder te brengen in een herdenkingscentrum. Op dit moment liggen de wrakstukken nog opgeslagen in Gilze-Rijen. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zegt met een 'open houding' te kijken naar het voorstel van stichting Vliegramp MH17.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

"Dat lijkt me wel sympathiek om naar te kijken", zei Anne Kuik van het CDA woensdag tijdens een debat. Ook D66, VVD, PvdA, GroenLinks en PVV steunen het idee. Volgens Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17 zou zo'n herdenkingscentrum gebouwd kunnen worden in de buurt van het Nationaal Monument in het Noord-Hollandse Vijfhuizen.

Nadat de wrakstukken eind 2014 werden overgebracht naar Nederland, liggen ze opgeslagen in Gilze-Rijen. Volgens Ploeg betekent het wrak veel voor de nabestaanden. "Het is de enige plek die dicht bij de dood van hun geliefden komt. Wij kunnen niet naar de crashsite. Dus het wrak is voor heel veel nabestaanden heel kostbaar."

Bij de ramp kwamen op 17 juli 2014 alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. 50 van hen kwamen uit Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!