Jordy voetbalt in Duitsland maar voelt zich thuis in zijn eigen dorp

10 augustus 2023 om 12:30 • Aangepast 22 augustus 2023 om 02:02
nl
Clubs als FC Schalke 04, Hamburger SV en Hertha BSC kwamen jarenlang uit in de Bundesliga en hebben een grote achterban. Ze voetballen nu op het tweede niveau in Duitsland, maar willen graag promoveren. Jordy de Wijs (28) uit Vlijmen heeft die wens ook met zijn werkgever Fortuna Düsseldorf. "Deze club is in alles klaar voor promotie, alleen we moeten het op veld laten zien."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Hoe het voelt om regelmatig te voetballen voor meer dan 50.000 toeschouwers? Jordy geniet van de enorme beleving bij Fortuna Düsseldorf en diverse andere clubs in de 2. Bundesliga. "Fortuna Düsseldorf is een mooie, grote club met een fantastisch stadion en trouwe supporters. Gemiddeld hebben we zo'n 30.000 toeschouwers, maar als het uitverkocht is zijn dat er 54.000. Ook naar uitwedstrijden gaan onze fans massaal mee. Daar doe je het voor als speler."

"Nooit tevreden met een plek in de subtop."

De concurrentie is groot in de op een na hoogste klasse in Duitsland. Meerdere clubs hebben de ambitie uitgesproken om voor directe promotie te gaan. "Het is voor ons lastig om nu al een concrete doelstelling neer te leggen. Maar laten we wel duidelijk zijn dat deze club nooit tevreden is met een plek in de subtop."

De Vlijmenaar kwam begin 2022 naar Düsseldorf. Na een goed eerste half jaar verliep afgelopen seizoen wisselvallig. "Een jaar met pieken en dalen. Ik kende goede periodes, maar ik kreeg blessures op de verkeerde momenten. Het was moeilijk om in het juiste ritme te komen. Gelukkig heb ik het seizoen wel goed af kunnen sluiten."

Om dit seizoen zo fit mogelijk aan de start te staan, nam hij maar drie dagen vakantie. "De rest van de weken dat we vrij waren heb ik keihard voor mezelf getraind. Ik had het gevoel dat ik een stapje meer moest zetten. Ik vind het lekker om direct in het ritme te komen." Helaas voor de Vlijmenaar viel hij vorige week tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen Hertha BSC (1-0 winst) geblesseerd uit.

"Geleerd om over de grond de oplossing te zoeken."

Jordy is een product uit de PSV-opleiding. In Eindhoven werd hij geen vaste waarde, waarna hij voor twee periodes op huurbasis naar Excelsior vertrok. Vanaf 2018 kwam de linkspoot in Engeland uit voor Hull City en Queens Park Rangers. "Daar was het ook heel mooi, de beleving was maximaal. Qua voetbal past Duitsland beter bij me. Vanuit mijn opleiding bij PSV heb ik geleerd zoveel mogelijk over de grond de oplossing te zoeken. Een Engelse oplossing is ook af en toe nodig, met mijn kracht is dat geen probleem."

Met PSV, Excelsior en drie buitenlandse clubs heeft hij een aardig cv opgebouwd. De verdediger is hongerig om zoveel mogelijk uit zijn loopbaan te halen. "Als voetballer heb ik nog wel een aantal jaartjes voor me en ik wil het hoogst haalbare bereiken. Maar als ik op sommige momenten denk aan waar ik nu sta, dan kan ik trots zijn op wat ik heb bereikt."

Jordy heeft een appartement in Düsseldorf, maar verblijft de meeste dagen in de plaats waar hij opgroeide: Vlijmen. "Een transfer naar Duitsland was een win-winsituatie. Voetballen bij een prachtige club en voor mij en de familie de kans om elkaar vaker te zien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!