Groot verdriet bij oliebollenbakker: na 44 jaar weg op vaste plek

6 juli 2023 om 20:05 • Aangepast 18 juli 2023 om 02:01
nl
De oliebollenkraam van Henny Bierens de Wit zou komende winter voor het 45e jaar op rij in het centrum van het Eindhovense stadsdeel Woensel staan. Een jubileum waar ze zich op verheugde en alles voor uit de kast trok. Maar dit jaar heeft de gemeente de standplaatsvergunning aan iemand anders gegeven. Tot groot verdriet van Henny (64) en haar man. “Ik heb er slapeloze nachten van. Zo afgedankt worden, dat is onmenselijk.”
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Het echtpaar bakt al sinds jaar en dag in november en december oliebollen in Woensel. Ieder jaar vroeg Henny netjes per mail een vergunning aan en steevast kreeg ze die ook toegewezen. Maar dit jaar moest ze zich voor het eerst inschrijven via een website. Met de regel: wie het eerst komt, het eerst maalt.

“Ik belde nog of het allemaal goed was verlopen."

Op de dag van de inschrijving zat Henny extra vroeg klaar. Vanwege het 45-jarige jubileum dat eraan zit te komen, wilde ze zeker zijn van haar plek. “Nadat ik me had ingeschreven en het geld had overgemaakt, belde ik nog of het allemaal goed was verlopen”, zegt ze. “En toen werd ik gefeliciteerd dat ik de plaats had.”

Een maand later kreeg Henny plots per mail te horen dat de website eruit was geklapt. Er waren dubbele boekingen. Het was onduidelijk of dit gevolgen had voor Henny. Tot ze een paar weken later werd gebeld door de gemeente. Haar plek was vergeven.

"Ik hoop dat ik al die lieve klanten ooit nog terug mag zien.”

“Mijn wereld stortte in", zegt Henny. "Ik moet wijken voor iemand die daar nog nooit gestaan heeft." In de zomermaanden trekt ze rond met haar kraam, maar in de wintermaanden is Woensel haar vaste stek. “De winterstandplaats, daar blijf je vanaf. Anderen zouden het ook niet leuk vinden als ik op hun plek ga staan. Zo afgedankt worden, dat vind ik niet menselijk.”

In veertig jaar heeft Henny een flinke klantenkring opgebouwd, die ze nu kwijtraakt. Ze heeft er al weken slapeloze nachten van. “Bij de meeste mensen wist ik al wat ze wilden, voordat ze aan de beurt waren. Ik bakte al jaren voor het ziekenhuis. Er zijn zelfs mensen die ik in de kinderwagen al zag en die nu met hun eigen kinderen komen. Ik hoop dat ik al die lieve klanten ooit nog terug mag zien.”

“Mensen die niet zo digitaal vaardig zijn vallen buiten de boot."

Dat ze het 45-jarig jubileum nu ook niet meer kan vieren, doet Henny veel pijn. “We waren bezig met het front veranderen en alle bekleding in de kraam. Daar kunnen we nu ook mee stoppen", zegt ze. Volgens Henny heeft de gemeente haar laten weten op zoek te gaan naar een andere locatie. “Maar het is afwachten waar", zegt ze. "Dit doet zeer. Ze nemen toch een stukje levenswerk van je af."

Raadslid Remco van Dooren van het CDA vindt het onbegrijpelijk dat de vergunning zomaar is vergeven. Hij heeft raadsvragen gesteld. Van Dooren vindt het nieuwe systeem oneerlijk. “Mensen die niet zo digitaal vaardig zijn vallen buiten de boot", zegt hij. "En bovendien, als een ondernemer zo lang op een plek staat en je bent tevreden. Dan kan je als gemeente toch gewoon een meerjarenvergunning afgeven?"

De oliebollenkraam in Woensel (foto: Henny Bierens de Wit).
De oliebollenkraam in Woensel (foto: Henny Bierens de Wit).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!