Dit zijn de reacties op de val van het kabinet

7 juli 2023 om 21:56 • Aangepast 18 juli 2023 om 02:02
nl
De provincie Noord-Brabant reageert teleurgesteld op de val van het kabinet. Ze vreest dat die zorgt voor een verdere 'vertraging in de besluitvorming' en ook de ontwikkeling van de provincie ophoudt. Gedeputeerde Erik Ronnes en werkgeversorganisatie VNO-NCW sluiten zich daarbij aan, maar zagen het wel al aankomen.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De provincies hebben de afgelopen tijd gewacht op richtlijnen uit Den Haag om onder meer de stikstofproblematiek aan te pakken. "Die zijn nodig om onze boeren meer duidelijkheid te geven, maar ook om de provinciale plannen voor natuurherstel, landbouwomvorming en ruimtelijke ontwikkeling. De val van het kabinet betekent een nog verdere vertraging."

Gedeputeerde Erik Ronnes
Volgens gedeputeerde Erik Ronnes, met onder andere stikstof en ruimte en wonen in zijn portefeuille, hing de val al lange tijd in de lucht. "Maar ik hoop dat onze provincie door kan met de plannen die we in gang hebben gezet", zegt hij. Ronnes doelt daarmee op afspraken rondom boeren in de buurt van kwetsbare natuurgebieden, wonen en energie. Alleen is de kans groot dat de dossiers door de val van het kabinet toch vertraging oplopen.

"We weten het niet", zegt hij gelaten. "Dus het wordt aankijken hoe we nu verder gaan." Daarbij verwacht de gedeputeerde dat er in elk geval nieuwe verkiezingen komen en dat er een nieuwe weg in wordt geslagen. "Hopelijk kan het kabinet dan meer op uitvoeringen inzetten. We willen onze plannen van de grond krijgen."

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO)
Voor boerenorganisatie LTO betekent de val 'onzekerheid in een toch al moeizame zoektocht naar toekomstperspectief'. Voorzitter Sjaak van der Tak hoopt voor de boeren, tuinders, kwekers en telers in het land dat er snel een nieuw kabinet komt. "Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen hebben we gezien dat veel mensen waarde hechten aan de Nederlandse landbouw", zegt Van der Tak. Hij verwacht een vergelijkbare uitkomst bij nieuwe verkiezingen.

Farmers Defence Force
Boerenactiegroep Farmers Defence Force heeft verheugd gereageerd op de val van het kabinet. "Vier jaar strijd en nu eindelijk: The world is ours!!", laat FDF in een statement weten.

Brabantse oppositieleiders
De oppositie reageert opgelucht op de val van het kabinet. "Goed nieuws voor Nederland! Eindelijk stapt Rutte op", reageert SP'er Lilian Marijnissen. Attje Kuiken, politiek leider van de Partij van de Arbeid, vindt het tijd voor Rutte om afscheid te nemen. "Als je er zo'n bende van maakt, dan is het ook beter dat je weggaat", zegt ze.

GroenLinks-leider Jesse Klaver ziet de val van het kabinet als onvermijdelijk. "De coalitiepartijen zijn al twee jaar niet in staat om over hun politieke eigenbelang heen te stappen", reageert hij.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW
Dat het gevallen kabinet moeizaam plannen van de grond kreeg, was ook een doorn in het oog voor werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Dit is voor ondernemers heel vervelend. Zij willen duidelijkheid en dat er besluiten worden genomen", reageert de Brabantse voorzitter Eric van Schagen. Binnen de werkgeversorganisatie zagen ze de afgelopen jaren steeds hoe er belangrijke dossiers vastliepen, waardoor het proces stil lag. "Dan heb ik liever dat dat erkend wordt."

Van Schagen vreest een beetje voor wat komen gaat. "Ik denk dat er een lange periode aankomt, waarin het land geen beslissingen kan nemen", legt hij uit. Daarom hoopt hij dat er partijen samenkomen die weliswaar tegenstellingen hebben, maar bereid zijn tot compromissen. "Dan gebeurt er tenminste iets."

Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert ook voorzitter Sharon Dijksma op de val van het kabinet. “Stilstand is nu onverantwoord”, zegt ze. “Gemeenten zullen, in het belang van onze inwoners, verantwoordelijkheid blijven nemen.” Dijksma vertelt dat de VNG in gesprek was met het kabinet over onderwerpen als het woningtekort en de energiecrisis. “Dat gesprek moet ondanks de demissionaire status van dit kabinet met voorrang worden voortgezet.”

Het vierde kabinet van premier Mark Rutte is gevallen over onenigheid over het asielbeleid. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werden het niet eens over maatregelen om de instroom van asielzoekers te beperken. Waarschijnlijk worden de nieuwe verkiezingen in november gehouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!