Medewerkers van GGzE konden in alle dossiers van cliënten kijken

8 juli 2023 om 11:16 • Aangepast 18 juli 2023 om 02:01
nl
Bij het GGzE konden medewerkers vrijwel onbeperkt in de dossiers van cliënten kijken, terwijl dat tegen de regels is. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Een cliënt ontdekte dat medewerkers via het computersysteem 'User' in haar dossier konden kijken terwijl alleen behandelaars dat mogen. Ze diende vorig jaar augustus een klacht in. Omdat het GGzE op het punt staat een grote reorganisatie door te voeren, stapte de vrouw naar de krant.
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

De huidige raad van bestuur ontkent tegen de krant dat alle 2400 medewerkers toegang hebben tot de dossiers van alle 11.000 cliënten. Wel erkent de raad dat het in een aantal gevallen mis is gegaan.

Zorginstellingen zijn al jaren verplicht om hun systemen zo in te richten dat alleen behandelaars inzage hebben in het dossier van cliënten. DIt moet ervoor zorgen dat medewerkers niet zomaar in dossier kunnen grasduinen van bijvoorbeeld kennissen, familie of andere mensen.

Onderzoek
Na de klacht van de vrouw heeft het GGzE een onderzoek gestart. De toenmalige interim-voorzitter Luc Kenter blijft na het onderzoek voet bij stuk houden dat ze niets verkeerd hebben gedaan. Toch kon Kenter volgens de krant 'essentiële vragen' van de cliënte niet beantwoorden. Hij wist niet of cliënten aangeven welke medewerkers hun elektronisch dossier mogen inzien en hoe dit is geregeld.

Het ED schrijft dat de aankomende reorganisatie voor veel onrust zorgt binnen de organisatie. Een deel van de medewerkers wordt in wijkgerichte teams ondergebracht. Doel is cliënten meer ‘dichtbij’, in de eigen wijk, te helpen. Sommige cliënten vrezen dat ze afscheid moeten nemen van vertrouwde behandelaars. Ook over privacy zijn er zorgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!