Warmste dag van het jaar en nooit eerder zo heet op 8 juli

8 juli 2023 om 13:00 • Aangepast 18 juli 2023 om 02:01
nl
Het is deze zaterdag de warmste dag van dit jaar tot nu toe in Brabant. In Eindhoven werd rond vier uur 34,6 graden gemeten. Daarmee was het ook de warmste plek in Nederland. Tot nu toe was de hoogste temperatuur van dit jaar 32,3 graden in onder meer Gilze-Rijen. De temperatuur in Eindhoven is ook meteen de hoogste ooit gemeten op 8 juli.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

OPROEP: Stuur je foto's of video's van de heetste zomerdag naar [email protected]

De hoogste temperaturen op de meetstations in Brabant:

  • Eindhoven: 34,6 graden
  • Gilze-Rijen: 34,4 graden
  • Volkel: 34,4 graden
  • Woensdrecht: 32,9 graden

"Een groot deel van deze zaterdag verloopt zonovergoten", vertelde Roosmarijn Knol van Weerplaza zaterdag in het radioprogramma 'Weekend' op Omroep Brabant. "Misschien hier en daar een klein stapelwolkje, maar de zon voert de boventoon.

In West-Brabant, bij Bergen op Zoom aan de waterkant, wordt het zo'n 31 graden. Maar in de Kempen en rond Eindhoven kan het deze middag 34 graden worden." Daarbij staat er niet al te veel wind uit het oosten tot zuidoosten.

"Hagel, onweer, windstoten... de hele bingokaart zondag."

De hitte duurt deze keer wel korter dan een paar weken geleden. "Het is echt voor dit weekend weggelegd. Ook zondag hebben we nog met hoge temperaturen van zo'n 30 graden te maken, maar dan is de luchtvochtigheid een stuk hoger. Dan hebben we echt van dat klamme, broeierige zomerweer. Dan voel je al aan dat er een onweersbui aan zou kunnen komen."

Zondagochtend maakt met name West-Brabant kans op een paar regen- of onweersbuien. "In de middag lijken die buien een beetje in een stroomversnelling te komen. Die kunnen dan ook wat zwaarder uitpakken. Met hagel, onweer, windstoten... de hele bingokaart, zo'n beetje. Maar het is een beetje de vraag of die buien in de ochtend die buiten in de middag niet in de weg gaan zitten. Dat hangt allemaal heel nauw samen. We moeten in de gaten houden hoe die situatie zich zal ontwikkelen. Maar de signalen voor onweer zijn vrij stellig."

Het KNMI heeft voor zaterdag (16.00-20.00 uur) en zondag (14.00-17.00 uur) weercode geel afgekondigd voor Brabant. Daarmee waarschuwt het weerinstituut voor mogelijke onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten.

LEES OOK: De heetste dag in Brabant: zo ziet dat er uit!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!