Studenten over politiek einde Rutte: 'Het wordt tijd voor iemand anders'

10 juli 2023 om 19:16 • Aangepast 19 juli 2023 om 02:00
nl
Het einde van een tijdperk. Zo noemt eerstejaarsstudent Bestuurskunde Bob (19) aan Tilburg University het aangekondigde politieke einde van Mark Rutte als VVD-leider. Samen met drie medestudenten blikken we terug op zijn carrière.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

17 jaar lang was Rutte leider van de VVD. Waarvan hij er 13 volmaakte als (demissionair) premier. Maar vandaag kondigde hij zijn politieke einde aan.

Terwijl hij dat deed, was het nagenoeg uitgestorven bij de faculteit bestuurskunde in de universiteit van Tilburg. De vakantie is net begonnen. Als enige studenten waren Veerle, Bob, Amke en Femke op de vijfde verdieping het studiejaar aan het evalueren. Een grondige evaluatie van het tijdperk Rutte mocht natuurlijk niet ontbreken.

"Toen Jan Peter Balkenende premier was, waren wij heel klein. Dus daar hebben we niet veel van meegekregen", zegt Femke (22). Zij studeert al wat langer bestuurskunde in Tilburg. "Rutte heeft keihard gewerkt, maar het is ook weleens tijd voor iemand anders. Het is gek dat iemand zo lang die stoel bezet kan houden."

"Ik twijfel of ze het vertrouwen kunnen herstellen."

Of er een nieuwe wind gaat waaien, is de grote vraag. Wie gaat de rol van Rutte overnemen? "De BBB is hard gegroeid, maar zij hebben weinig bestuurlijke ervaring, dus dat is heel spannend", zegt Veerle (22). Volgens Amke (18) moet er vooral ook worden gewerkt aan het vertrouwen in de politiek. "Ik vraag me af of de BBB, als ze groot worden, ook de wensen van de kiezers kunnen waarmaken. Ik twijfel of ze het vertrouwen kunnen herstellen", zegt zij.

Eensgezind is het viertal over de nalatenschap van Rutte. "Hij heeft veel internationale ervaring en hij heeft ons als klein land echt op de kaart gezet", vindt Femke. En Bob zegt: "Rutte zit ook in het collectieve geheugen van onze generatie. Ondanks dat er veel kritiek was op de politiek heeft Rutte toch telkens weer veel stemmen weten te krijgen."

"Een politieke partij moet voor sommige jongeren ook

Volgens Veerle is dat bijzonder. "Ik gun Rutte ook weleens rust. Hij heeft zich zo lang ingezet voor ons land en omdat hij geen vrouw en kinderen heeft, draait zijn leven om politiek. Zijn werk is zijn passie. Hij heeft alleen maar gewerkt voor Nederland en dat vind ik heel mooi aan hem."

Met de val van het kabinet Rutte 4 én de aankondiging dat hij stopt, stevenen we opnieuw af op landelijke verkiezingen. "Ik denk dat sociale media onder jongeren een belangrijke rol gaat spelen tijdens de komende verkiezingen. Sommige partijen zijn daar heel actief in en die zoeken ook samenwerking met influencers. Een politieke partij moet voor sommige jongeren ook cool zijn om op te stemmen", zegt Femke. "Zonder dat ze weten waar die partij eigenlijk voor staat."

En hoe zit het dan met het premierschap? De toekomstig minister-president heeft volgens Amke niet alleen te maken met zijn of haar eigen belang. Maar moet ook denken aan het gezin. "Met de bedreigingen aan het adres van politici moeten ze ook nadenken over het lot van hun kinderen." Mede daarom is Femke benieuwd of de veelvuldig bedreigde Sigrid Kaag (D66) haar ambitie om premier te worden, volhoudt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!