Eeuwenoude doden komen tot leven en vertellen hun verhaal

11 juli 2023 om 17:31 • Aangepast 19 juli 2023 om 02:00
nl
Wat als eeuwenoude doden nu nog hun verhaal aan ons konden vertellen? In de Grote Kerk in Breda gebeurt het. Studenten van de kunstacademie Sint Joost in die stad hebben een speciale app ontwikkeld, waarbij grafstenen in de kerk virtueel opengaan en de overledenen spreken. "Het voegt een stukje verbeelding toe", vindt junior curator Eva Langerak.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

De vloer van de Grote Kerk bestaat voor een belangrijk deel uit grafstenen. Wie vroeger in de kerk begraven wilde worden, dan moest je daar wel een flinke zak geld voor meebrengen. En dus stelde je best wat voor.

Zoals Theobald von Weibnom, met zijn grafsteen uit 1691 prominent tussen de koorbanken. "Deze Duitse generaal kwam naar Breda en was goed bevriend met stadhouder Willem III", zegt Langerak. Ze richt de camera van haar tablet op het graf, waarna een groen spookje in beeld verschijnt.

Die vertelt het verhaal van de generaal. "Over dat Von Weibnom in een strijd zijn oog verloor en hoe hij - zonder nazaten - een schat achterliet die nooit is opgeëist."

"Het is een beetje een mysterieus figuur, want we weten niet zo veel van hem."

Even verderop ligt een nog nauwelijks leesbare grafsteen. Student Cheyenne Goudswaard van Sint Joost dook in de geschiedenis van Cornelis van Leewerck, die hier in 1717 werd begraven. "Het is een beetje een mysterieus figuur, want we weten niet zo veel van hem. Behalve dat hij getrouwd was en zes kinderen had."

Cheyenne richt haar tablet op het graf en de animatie begint te spelen. "In beeld zie je een levensboom met vruchten die ook weer sterft, met krassende kraaien op de achtergrond. Daarna verschijnt een engel, dezelfde als op het graf. Maar die is zo vervaagd, dat het nog nauwelijks zichtbaar is. En nu komt dat opnieuw tot leven."

"Er zijn nog veel verhalen die mogen worden verteld."

De app is ontwikkeld door 20 studenten van Sint Joost. "Het gaat om drie grafstenen die via augmented reality hun verhaal vertellen. Verhalen die al eeuwenlang onder die stenen liggen en niet werden verteld", zegt Langerak.

"Hiermee willen we bezoekers aansporen hun verbeeldingskracht te gebruiken en zo nieuwsgierig te worden naar de verhalen onder alle andere grafstenen in de kerk. Er zijn nog veel verhalen die mogen worden verteld." Het experiment is de hele zomer in de Grote Kerk te zien.

Een smartphone of tablet legt beelden over de plek waar je naar kijkt.
Een smartphone of tablet legt beelden over de plek waar je naar kijkt.
Studente Cheyenne Goudswaard
Studente Cheyenne Goudswaard
Eva Langerak
Eva Langerak

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!