Huizen doormidden delen: zo wil Den Bosch de woningnood aanpakken

13 juli 2023 om 14:40 • Aangepast 21 juli 2023 om 02:00
nl
Het klinkt te simpel om waar te zijn: van één huis, twee huizen maken. Om op die manier twee keer zoveel mensen in een huurhuis te kunnen laten wonen én een flinke slag te slaan in de strijd tegen de woningnood. In Den Bosch is dat precies wat er gaat gebeuren. De gemeente wil in een jaar tijd vijftig huizen in tweeën delen: om er zo honderd van te maken.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Ouderen die in een te grote eengezinswoning wonen, terwijl starters geen huis kunnen vinden. Het is een veelvoorkomend probleem, ook in Den Bosch. Pieter Paul Slikker, wethouder Wonen, denkt een oplossing te hebben: meer huizen splitsen.

“We hebben 45.000 eengezinswoningen in onze gemeente. Maar uit recente cijfers blijkt dat het grootste deel van de woningzoekenden juist alleen is of met z’n tweeën. We kunnen de ruimte van die te grote huizen beter benutten door er twee huizen van te maken”, zegt Slikker.

Daarnaast kan de gemeente op deze manier veel sneller betaalbare huizen realiseren. “Woonbedrijven kunnen als alles meezit binnen 24 weken van één huis twee huizen maken. Nieuwe huizen bouwen duurt inclusief alle voorbereiding vaak vijf tot tien jaar.”

“Het is niet dé oplossing voor het woningtekort.”

Vier woonbedrijven in Den Bosch splitsen nu zo’n vijftien huizen per jaar. Hoewel het landelijk gemiddelde op vijf tot tien huizen ligt, is dit volgens wethouder Slikker nog te weinig. “Het is niet dé oplossing voor het woningtekort, maar met elk huis dat we splitsen helpen we één of meerdere woningzoekenden.”

Slikker heeft als doel om komend jaar van vijftig huizen honderd huizen te maken. Met die ambitie loopt Den Bosch voor op andere Brabantse gemeenten. “Je splitst niet zomaar een huis door even een extra brievenbus, muur, badkamer en keuken te plaatsen. Huizen worden helemaal van boven tot beneden aangepakt”, zegt de Bossche wethouder. “Maar we hebben de afgelopen jaren geleerd hoe we dat het beste kunnen doen, dus het is nu tijd om op te schalen.”

“Bij onze huurders is er animo voor woningsplitsing.”

Sinds 2019 draait woningcorporatie Zayaz namelijk al een proef met woningsplitsing in Den Bosch. Al snel kreeg Zayaz te maken met bezorgde omwonenden. Vooral over de extra overlast die een tweede huishouden met zich mee zou brengen.

Volgens Thomas Beks van Zayaz valt dat in de praktijk mee. "Vaak vertrekt er een gezin met ouders en kinderen uit een woning en komen daar twee alleenstaanden of stelletjes in", zegt Beks. "En tegenwoordig vragen we aan huishoudens die in zo'n gesplitst huis wonen, hoe het gaat met de omgeving. Zodat we eventueel kunnen ingrijpen, maar het gaat tot nu toe goed."

Wethouder Slikker stelt dat er ook goed gekeken wordt of een extra huishouden voor meer overlast of parkeerdrukte in de wijk zorgt. Bovendien mogen woonbedrijvenniet 'zomaar elk huis' splitsen. “Een huis moet minimaal 100 vierkante meter zijn, de trap moet in de gang zitten en het moet makkelijk zijn om leidingen aan te leggen en te verplaatsen. Er moeten inmers twee keukens en badkamers in het huis komen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!