'Om anti-homogeweld aan te pakken moeten meer slachtoffers zich melden'

24 juli 2023 om 12:00 • Aangepast 1 augustus 2023 om 02:01
nl
Iemand wordt van zijn fiets geslagen omdat hij homo is. Twee mannen die arm in arm lopen worden uitgescholden en achtervolgd. Een bezoeker van een homo-ontmoetingsplaats wordt beroofd. Regenboogvlaggen worden in brand gestoken. Dit gebeurde het afgelopen jaar allemaal in Brabant. En het is nog maar het topje van de ijsberg, want veel gebeurtenissen worden niet eens gemeld. Daar moet verandering in komen, vindt politieagent Roy Verhoeven (32), zelf ook homo.
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

Het aantal meldingen en aangiftes van discriminatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders neemt toe. Dit blijkt uit de landelijke cijfers in de jaarlijkse discriminatiecijfers van de overheid:

  • 2020: 2336
  • 2021: 2471
  • 2022: 2654

Het gaat vooral om bedreigingen, opmerkingen en geweld. Een melding zorgt ervoor dat de politie weet dat iets is gebeurd. Met een aangifte wordt politie en justitie gevraagd er werk van te maken. Een melding kan anoniem, een aangifte niet.

Dit zijn de cijfers van Brabant en Zeeland in 2022:

  • Oost-Brabant: 148
  • Zeeland-West-Brabant: 199

De cijfers geven geen compleet beeld, want niet iedereen durft zich te melden. Dat merkt ook Roy Verhoeven. Hij is politieagent bij de eenheid Oost-Brabant en zet zich in voor Roze in Blauw, het netwerk binnen de politie dat zich hard maakt voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, binnen en buiten de politie.

Agenten van Roze in Blauw helpen bijvoorbeeld collega's bij het omgaan met slachtoffers van anti-homogeweld. Ze geven tips over hoe je bezoekers van een homo-ontmoetingsplaats kunt aanspreken. "We hopen dat daardoor het vertrouwen in de politie toeneemt en dat meer mensen zich bij ons melden als ze iets vervelends hebben meegemaakt."

"Ben je slachtoffer van een misdrijf, meld je dan."

De politie heeft minder zicht op geweld op homo-ontmoetingsplaatsen. Dit zijn plekken waar vooral mannen naartoe gaan om contact te hebben met andere mannen. "Dat kan seksueel contact zijn, maar andere mensen komen alleen om een praatje te maken. Er komen ook mannen die thuis een vrouw en kinderen hebben die er misschien niet van afweten."

Oost-Brabant heeft zo'n 32 homo-ontmoetingsplaatsen. "Dat geeft aan dat er behoefte aan is. De bezoekers willen vaak anoniem en discreet andere mannen ontmoeten, zonder online te hoeven gaan of je ergens te hoeven melden."

Doordat het anoniem is, melden mannen zich misschien niet als er iets vervelends gebeurt. "We vermoeden dat veel mannen zich niet bij de politie melden als ze op deze plekken slachtoffer worden van geweld."

"De politie wil er voor iedereen zijn."

Roy roept de bezoekers dan ook op: "Ben je slachtoffer van een misdrijf of heb je iets vervelends meegemaakt, kom dan alsjeblieft naar de politie toe. Meld het en dan kijken we samen hoe we het aan kunnen pakken en hoe dit eventueel anoniem kan."

Een melding maken kan anoniem, maar aangifte doen niet. Wel kun je bij een aangifte bijvoorbeeld een adres van een vriend opgeven, zodat er geen informatie over de aangifte naar het eigen adres wordt gestuurd.

Op die manier krijgt de politie meer zicht op wat er speelt op homo-ontmoetingsplekken. En dat is nodig volgens Verhoeven. "We krijgen wel signalen via belangenorganisaties, maar dan weten we nog niet wat er precies is gebeurd. De slachtoffers melden zich niet altijd zelf bij ons."

Roy is tijdens zijn werk veel bezig met anti-homogeweld en dat laat hem niet koud. "Het raakt me natuurlijk. Ik vind dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Daar staan we als politie ook voor, we willen er voor iedereen zijn. Daar maken we ons hard voor."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!