Video

Kraanvogeljong geboren in de Brabantse Peel: 'Een broedsucces'

17 juli 2023 om 18:46 • Aangepast 2 augustus 2023 om 02:03
nl
Voor het eerst is er een kraanvogeljong geboren in het Brabantse deel van natuurgebied de Peel. Dat is bijzonder, want heel Nederland telt maar 46 broedparen.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

In het voorjaar van 2023 waren er al aanwijzingen dat een kraanvogelkoppel actief was in de Peel, schrijft Staatsbosbeheer op zijn website. Boswachter Jeroen Craenmehr zag toen een tijdje weinig van het liefdeskoppel. Tot 1 mei, toen hij het koppel voor het eerst met een jong zag. Vanaf de eerste dag kon het kuiken al lopen. De ouders namen het jong mee en voerden het met lekkere hapjes, zoals wormen en kleine insecten.

Kraanvogels broeden onder natte omstandigheden. De afgelopen jaren heeft het waterschap samen met Staatsbosbeheer zijn best gedaan om het kwetsbare hoogveenlandschap te beschermen en natter te maken, zodat de vogels konden broeden. Dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Gevoelig voor verstoring
De boswachter wachtte expres even met het delen van het goede nieuws: "Kraanvogels zijn heel gevoelig voor verstoring", zegt hij in zijn blog. Door fanatieke wandelaars of fotografen kunnen de ouders en het jong tijdens het zoeken naar voedsel van elkaar gescheiden raken. "Dan is de kans groot dat het jong slachtoffer wordt van een roofdier."

Inmiddels kan het kuiken al kleine stukjes vliegen en zelf op zoek naar voedsel, al blijft het nog wel lekker veilig bij de ouders in de buurt.

Afstand houden
Wandelaars wordt daarom gevraagd afstand te houden en niet buiten de paden te wandelen. "Ook wij mijden het gebied zoveel mogelijk. Slechts één of twee mensen houden de familie in de gaten."

In 2022 werd er ook een kraanvogeljong in de Peel geboren. Dat gebeurde in Limburg. Dit is het eerste kraanvogelkuiken dat in de Brabantse Peel gesignaleerd wordt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!