West-Brabantse gemeenten vangen samen 1000 asielzoekers op

19 juli 2023 om 12:53 • Aangepast 3 augustus 2023 om 10:34
nl
Zes gemeenten in West-Brabant willen opvangplekken voor in totaal zo'n 1000 asielzoekers creëren. Dat laten de gemeenten, die samen het district Markiezaten vormen, weten in een gemeenschappelijke verklaring. Alleen de gemeente Steenbergen doet niet mee aan deze samenwerking.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

"De regio realiseert zich dat ze voor een behoorlijke opgave staat. Wij willen die maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen", zegt wethouder Joey van Aken van de gemeente Bergen op Zoom.

Het Rijk heeft alle provincies in Nederland de opdracht gegeven om met plannen te komen voor de opvang van asielzoekers. Op verzoek van commissaris van de Koning Ina Adema hebben zes West-Brabantse gemeenten dat gedaan.

Tot 1 mei 2025
De verdeling is als volgt:

  • Bergen op Zoom: 300 opvangplekken.
  • Halderberge: 100 opvangplekken.
  • Moerdijk: 200 opvangplekken.
  • Roosendaal: 300 opvangplekken.
  • Rucphen: 85 opvangplekken.
  • Woensdrecht: heeft vorig jaar al 95 opvangplekken gerealiseerd. Die opvang duurt tot 1 mei 2025.

Steenbergen doet niet mee
De gemeente Steenbergen, die ook in het district Markiezaten zit, stelt als enige geen opvangplekken beschikbaar. Volgens een woordvoerder ligt de focus op dit moment op statushouders en Oekraïense vluchtelingen. "We hebben momenteel geen ruimte voor andere opvang."

Onduidelijk is of de houding van de gemeente iets te maken heeft met hoe de inwoners tegenover de komst van asielzoekers staan. Tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 liepen de gemoederen in de gemeente hoog op. Mensen die tegen een asielzoekerscentrum waren, joelden voorstanders tijdens een debat uit. Ook riepen zij leuzen. De ME kwam uit voorzorg ter plaatse.

LEES OOK:

Asielopvang zorgde voor weerstand bij gemeenten: 'Geen vrijgezelle mannen'

Asielzoekersdebat Steenbergen: agressieve sfeer, boegeroep en middelvingers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!