Festivalbezoekers vaker met drugs op achter het stuur: 'Zorgwekkend'

20 juli 2023 om 19:30 • Aangepast 3 augustus 2023 om 02:03
nl
Steeds meer jongeren in Brabant gebruiken een pilletje op een festival. Na het feestje stappen ze ook steeds vaker onder invloed van drugs in de auto. Zorgwekkend, vindt jongerenorganisatie TeamAlert. Donderdag maakten zij jongeren in Den Bosch bewust van de gevaren tijdens de start van hun campagne ‘Rij drugsvrij’. Maar heeft zo’n actie echt nut?
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Een xtc-pilletje of andere drugs pakken op een festival is tegenwoordig veel goedkoper dan bier drinken. Lang niet alle jongeren die drugs gebruiken, regelen veilige rit naar huis.

Dat bleek nog in mei dit jaar na het festival Harmony of Hardcore in het Brabantse Erp. Een kwart van de 80 gecontroleerde bestuurders zat onder invloed achter het stuur. “Dat is heel zorgwekkend. Jongeren zijn onervaren in het verkeer en hebben de neiging tot zelfoverschatting", zegt woordvoerder Maartje Oosterink van TeamAlert.

"Ik stap gewoon bij vrienden in de auto die onder invloed zijn."

In Brabant ging het een paar keer flink mis. In april dit jaar crashte een man (28) onder invloed van harddrugs met zijn auto tegen een huis in Tilburg. Een jaar eerder reed een 23-jarige Eindhovenaar een fietser dood terwijl hij met cocaïne op achter het stuur zat.

De campagne daagt jongeren uit om de belofte te maken altijd nuchter te rijden. Maar heeft dat wel nut? “Ik blow zelf wel eens en stap ook gewoon bij vrienden in de auto die onder invloed zijn. Zo’n campagne heeft geen invloed op mij", zegt een jongen.

“Ik gebruik geen drugs, maar kan wel de dupe zijn in het verkeer.”

Een vriend van hem vult aan: “Een vriend van mij zat ooit onder invloed achter het stuur en is toen uit de bocht gevlogen. Door de klap was hij meteen dood. Ik denk dat je je dan pas écht realiseert hoe gevaarlijk het kan zijn om met drugs op in de auto te zitten.”

Een andere jongen: “Ik gebruik zelf geen drugs, maar ik kan wel de dupe zijn in het verkeer. Ik kan er niets aan doen als iemand anders met drugs op achter het stuur kruipt. Ik hoop dat mensen hierdoor beseffen hoe gevaarlijk het is voor. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor een ander."

De komende weken staan de jongerenwerkers van TeamAlert op verschillende festivals, zoals SMÈRRIG Zomerweekender Festival in Den Bosch en Duikboot in Breda. Dan gaan ze op een luchtige manier in gesprek met jonge festivalgangers over het gebruik van drugs in het verkeer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!