Voetbalvaders hebben oranje muts klaarliggen om naar het WK af te reizen

22 juli 2023 om 18:00 • Aangepast 3 augustus 2023 om 02:05
nl
Voetbalvaders Gerard Bayings en Meindert Dijkstra kijken vol spanning uit naar de eerste wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen op het WK voor vrouwen. Beiden hopen dat hun dochters Jill en Caitlin zondagmorgen in actie komen in de wedstrijd tegen Portugal. Nu zitten ze nog thuis op de bank, maar ze staan in de startblokken om naar Nieuw-Zeeland en Australië af te reizen.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Gerard Bayings uit Terheijden kan haast niet wachten tot het WK begint. Apetrots is hij op zijn dochter Jill die in de selectie van het Nederlands elftal zit. "De WK-koorts is hier thuis volop aanwezig. Hoger dan dit wereldkampioenschap kan onze Jill niet komen. En verder weg trouwens ook niet, haha."

"Het contact met Caitlin is door het tijdsverschil soms wat lastig", vertelt vader Meindert Dijkstra uit Breda. "We hebben elke dag contact, maar alleen als de meiden daar vrij zijn. Dat is zo afgesproken, want ze moeten niet te veel met andere dingen bezig zijn."

"Ik ben op de eerste plaats vader én supporter, maar ik geef soms ook advies."

De focus ligt op de prestatie en dat snappen de vaders die allebei een voetbalachtergrond hebben. Gerard speelde jaren hoofdklasse bij Baronie en Meindert was actief bij de profs van NAC en Willem II. "Ik ben op de eerste plaats vader én supporter", zegt Dijkstra. "Maar natuurlijk praten wij ook inhoudelijk over voetbal en dan geef ik soms advies. Over dat ze niet moet wegdraaien bij een kopduel of over wel of niet inschuiven. Maar Caitlin weet al heel veel hoor."

Tot hun spijt moeten beide vaders de eerste groepswedstrijd tegen Portugal, zondagmorgen om half tien Nederlandse tijd, thuis vanaf de bank volgen. Het volgen van het WK aan de andere kant van de wereld kost veel geld en tijd.

"Ik vertrek maandag en doe er bijna twee dagen over", vertelt Gerard Bayings. "Iedereen probeert heel snel te reizen, maar ik juist niet. Veel overstappen maakt het namelijk stukken goedkoper. Ik ben altijd overal bij geweest, dus dan kan ik dit WK natuurlijk niet laten schieten."

"Omdat het duur en ver weg is, gaan veel ouders niet mee naar het WK."

"Ik slaap als een soort backpacker in kleine hotels en hostels", vertelt hij. "Een zonvakantie gaat het ook niet worden, want het is koud, winderig en nat in Nieuw-Zeeland. Ik heb lang getwijfeld, maar mijn winterjas en oranje muts liggen klaar."

Dijkstra zit op het vinkentouw. "Het is voor mij geen probleem om drie uur 's nachts de wekker te zetten, maar wel om naar de wedstrijden toe te gaan. Omdat het duur en ver weg is, gaan veel ouders niet. Maar als ze straks hopelijk naar Australië moeten, ga ik wel."

Hopelijk zien beide West-Brabantse voetbalvaders hun dochter daar ook daadwerkelijk voetballen. Beiden zijn geen basisspeler, maar met hun mooie transfers vlak voor het WK kan dat snel veranderen. Zo speelt Caitlin Dijkstra voortaan bij VfL Wolfsburg en Jill Bayings voor Bayern München. Dat betekent bij Oranje een stapje hoger op de hiërarchische ladder. "Ik denk wel dat het hun kans op speeltijd vergroot, zegt Gerard. "Dat helpt."

Oranje zal het niet makkelijk krijgen in de poulefase met Vietnam en de zware concurrenten Portugal en de Verenigde Staten, denken ze. "Maar ze komen de groepsfase wel door", denkt Meindert. "En de finale halen? We moeten geluk hebben."

Jill met vader Gerard Bayings en papa Meindert Dijkstra met dochter Caitlin.
Jill met vader Gerard Bayings en papa Meindert Dijkstra met dochter Caitlin.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!