Als het regent op de hangar, stroomt er een wilde rivier door het bos

22 juli 2023 om 09:00 • Aangepast 3 augustus 2023 om 02:05
nl
Als het regent vangt het dak van de nieuwe onderhoudshangar bij vliegbasis Woensdrecht enorme hoeveelheden water op. Eeuwig zonde om dat in sloten of zelfs in het riool te laten lopen. Waterschap Brabantse Delta, de gemeente Woensdrecht en Brabants Landschap bedachten samen een plan om het water het naastgelegen natuurgebied De Vinkenberg in te laten lopen en zo verdroging tegen te gaan. "Dit is de toekomst", zegt boswachter Erik de Jonge.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

De vliegtuighangar op Business Park Aviolanda is enorm. In de loods passen met gemak vier Boeing’s 737. Het is daarmee de grootste onderhoudshal voor vliegtuigen in Brabant. 27 meter hoog, 90 meter lang en 90 meter breed. Als er 1 millimeter regen valt, zijn dat al 810 volle emmers. Dan kun je je wel voorstellen wat er gebeurt bij een hoosbui.

"We zijn niet alleen bomen aan het water geven."

De boswachter legt het principe uit op een droge zomerdag. Als het regent, verdwijnt het schone regenwater niet meer in sloten of riool, maar wordt het via afvoerbuizen naar het aangrenzende natuurgebied geleid. De Vinkenberg fungeert als een grote spons die het water opvangt en vasthoudt. Wanneer de ‘spons’ vol is, zakt het overtollige water naar het grondwater zodat de verre omgeving ervan profiteert. “Het is dus zeker niet zo dat we alleen de bomen hier aan het water geven zijn”, legt hij uit.

“Dit is de toekomst”, zegt hij enthousiast terwijl hij wijst naar een van de twee duikers onderaan de hangar. Als het straks regent, spuiten daar straks emmers vol water uit, dat in een woeste beek het natuurgebied in loopt. Het spektakel duurt maar even en het gebeurt alleen na een fikse regenbui. "Als dat gebeurt, kun je hier niet staan", vertelt De Jonge.

"We moeten ons water sparen voor later."

Rob Nispeling is projectleider van Aviolanda Aerospace. “Wij hebben een overschot aan water, terwijl de Brabantse Wal kampt met verdroging. Samen met waterschap Brabantse Delta, de gemeente Woensdrecht en Brabants Landschap kwamen we tot deze oplossing. De hoeveelheid water die we het natuurgebied in loopt, is even groot als twaalf zwembaden per jaar."

Op de langere termijn moet zo’n tachtig procent van het regenwater op de gebouwen van de vliegbasis op deze manier worden afgevoerd naar de natuur. Erik de Jonge: “Dit is een prachtig voorbeeld van bedrijven en natuurorganisaties die samen werken om de verdroging tegen te gaan. We moeten ons water sparen voor later en daarom zou het op meer plekken moeten gebeuren.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!