Prijsvrij annuleert reizen naar Rhodos, Transavia vliegt toch vanaf EHV

23 juli 2023 om 11:40 • Aangepast 4 augustus 2023 om 02:03
nl
Vanwege de grote bosbranden die op het Griekse eiland Rhodos woedden, zijn er veel mensen geëvacueerd van de populaire vakantiebestemming. Veel vluchten en reizen naar het eiland zijn geannuleerd. Vanaf Eindhoven Airport vertrekt vanmiddag een toestel van Transavia wél richting Rhodos. Ook reisbureau Prijsvrij annuleert de reizen naar het eiland. "We kijken per dag wat de mogelijkheden zijn."
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

"We hebben ongeveer vijftig klanten van ons op het eiland zitten", vertelt Marc van Deursen, CEO van Prijsvrij. "Sinds gisteren halen we die mensen terug en vandaag komen de laatste terug naar Nederland."

Geld terug
De reizen voor vandaag en morgen annuleert Prijsvrij. "We kijken per dag wat de mogelijkheden zijn", laat Van Deursen weten. De mensen die toch graag naar het eiland toe willen gaan, worden niet tegengehouden.

"Als de klant écht wil gaan, dan bemiddelen we dat natuurlijk", stelt Van Deursen gerust. "Omdat wij als reisorganisatie de reizen annuleren, krijgen mensen gewoon hun geld terug of we helpen met zoeken naar een alternatief. Mensen hebben toch een heel jaar uitgekeken naar de vakantie."

Vlucht vanaf Eindhoven
Vanmiddag vliegt er een vlucht van Transavia vanaf Eindhoven Airport naar Rhodos. Een woordvoerder van Transavia laat weten dat het om een 'gewone' lijnvlucht gaat die wel vertrekt. "Of er mensen ook daadwerkelijk instappen, weet ik niet. De luchthaven op Rhodos is ook nog gewoon open."

Ook zijn er volgens de woordvoerder vooralsnog geen extra repatriëringvluchten gepland.

Reisorganisaties TUI, die ook vluchten vanaf Eindhoven Aiport heeft, meldt dat ze tot en met dinsdag geen nieuwe reizigers naar Rhodos brengen. Reisorganisatie Corendon annuleert ook de reizen naar het eiland tot en met dinsdag.

Harde wind
Bosbranden teisteren het Griekse eiland al zo'n zes dagen, voornamelijk op de dichtbeboste en dunbevolkte plekken De branden leken donderdag onder controle, maar door harde wind breidden de branden zich zich zaterdag uit naar gebieden waar veel toeristen zaten.

Ook vandaag wordt op het eiland gevreesd voor harde wind die het bestrijden van de bosbranden nog moeilijker maakt. Volgens de Griekse brandweer wordt de wind in de loop van zondag 'intenser' en kan dat er voor zorgen dat de vuurzeeën worden aangewakkerd.

Er zijn al 19.000 bewoners en toeristen geëvacueerd. De geëvacueerde mensen hebben de nacht doorgebracht in onder meer hotels, sportlocaties en scholen.

Calamiteit
Het Calamiteitenfonds heeft het door bosbranden geteisterde gebied op Rhodos aangeduid als calamiteit. Dat houdt in dat het fonds de kosten vergoedt van reizigers die onder de garantieregeling op het zuidoostelijke deel van het Griekse eiland verblijven.

Het gaat dan om de kosten voor bijvoorbeeld reisaanpassingen, repatriëring en niet-genoten vakantiedagen. Voorwaarde is wel dat de reisorganisatie waarbij de reis is geboekt, aangesloten is bij het Calamiteitenfonds.

Omroep Brabant zoekt Brabanders in Rhodos die geëvacueerd zijn of Brabanders die nu niet op vakantie kunnen vanwege de bosbranden. U kunt zich melden via [email protected]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.