Woningbrand voorkomen? Zo laad je je e-bike of tablet veilig op

27 mei om 11:48 • Aangepast 27 mei om 12:34
nl
Het gebeurt steeds vaker. Een accu van een tablet of elektrische step die ontploft en in de brand vliegt. Zondag was het ook weer raak in Den Bosch waar een knetterende accu van een e-bike zorgde voor een brand in een schuur. De brand sloeg over naar het huis en dat is nu onbewoonbaar. Omroep Brabant zocht eerder uit wat je het beste kunt doen om veilig je accu's op te laden.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Een van de meest voorkomende oorzaken van woningbranden zijn elektrische apparaten. Denk aan wasmachines, drogers, elektrische fietsen, tablets en bijvoorbeeld e-steps of e-bikes. Vaak gaat het fout met het opladen van een apparaat doordat dit op een foute manier gebeurt.

Louise Schneider is van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en heeft tips over hoe je veilig accu's kunt opladen. Daarmee voorkom je dat er brand in de woning uitbreekt.

Niet in bed of op de bank
"Tegenwoordig zie je bij jongeren vaak dat ze hun telefoon of tablet meenemen naar de slaapkamer en dan laden ze 'm op terwijl ze in bed liggen. Als ze dat ding vervolgens onder hun kussen leggen, dan is dat veel te warm. Mogelijk ontstaat er broei, waardoor de kans bestaat dat het apparaat gaat branden."

"Wij adviseren dan ook om het apparaat op je nachtkastje te leggen, als je 'm dan toch 's nachts wil opladen. Ook een tablet opladen terwijl-ie op de bank ligt, is risicovol. Zorg voor een harde ondergrond, zoals een tafel of leg 'm op de grond. De bank is zacht, en als het apparaat om welke reden dan ook te warm wordt, dan is de kans dat er brand ontstaat groter vanwege die zachte ondergrond."

Overdag opladen
"Laad je apparaat op op het moment dat je er zicht op hebt. Veel mensen doen dat 's nachts. Maar als je slaapt, merk je niet dat je mobiele telefoon helemaal is opgeladen, en dat de stekker uit het stopcontact moet worden getrokken."

Gebruik de originele oplader
"Waarom is het belangrijk dat de stekker uit het stopcontact wordt getrokken? Omdat niet altijd de originele stekker wordt gebruikt. Daardoor is de 'match' tussen de oplader en het apparaat niet altijd optimaal. Goedkope kabels leveren niet altijd de juiste spanning. Als je slaapt, en er gebeurt iets in die oplader, kun je niet op tijd reageren."

Oplader uit het stopcontact
"Denk er vervolgens aan om ook de oplader uit het stopcontact te trekken. Als je die laat zitten, bestaat het risico dat de oplader warm of zelfs oververhit raakt."

Geen verlengsnoeren gebruiken
"Wat ook vaak gebeurt: eerst een verlengsnoer in het stopcontact stoppen richting de bank, zodat je je mobieltje gewoon kunt blijven gebruiken. Soms komt er nog een extra verlengsnoer bij voor wat meer lengte. Daar wordt vervolgens de oplader op ingeplugd en dan je telefoon, laptop of tablet. Dat is geen ideale combinatie. De stroom wordt vanuit het stopcontact door de verlengkabel gestuurd naar een nieuw aansluitpunt, vervolgens naar nog een verlengsnoer en dan gaat de stroom naar de oplader en het apparaat. Hierdoor ontstaan er een paar punten waar je kwetsbaarheid hebt. Blijf dan vooral in de buurt. Zodra er iets mis gaat, signaleer je het meteen en kun je de boel lostrekken."

Huishoudelijke apparaten met elektrische accu-stations worden steeds intensiever gebruikt en er komen er steeds meer bij, zegt Schneider. "Denk aan zonnepanelen. de elektrische fiets, een hoverboard en elektrische auto." De wasmachine en wasdroger zijn belangrijke veroorzakers van brand. In de keuken zijn vaak de oven, frituurpan en magnetron de boosdoener.

De brandweer heeft ook nog een tip voor het opladen wat vooral bij e-bikes en e-steps handig is. Het belangrijkste daarbij is om deze altijd buiten op een vlakke ondergrond op te laden. Daarmee wordt het risico van een woningbrand bij een eventuele brand drastisch verkleind. Meer informatie over brandveiligheid en het opladen van een batterij vind je op de website van de brandweer.

Dit artikel plaatsen we eerder in juli 2023.

LEES OOK: Fietsersbond: geen paniek om accu's die spontaan in brand vliegen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!