Henk Krol: van stemmenkanon tot blunderaar

1 augustus 2023 om 10:06 • Aangepast 11 augustus 2023 om 02:01
nl
Als het aan Henk Krol ligt, wordt hij na de verkiezingen in november opnieuw lid van de Tweede Kamer. Als hij namens Belang van Nederland (BVNL) opnieuw een blauwe zetel verovert, dan zou dat de derde periode in de Kamer worden voor de Tilburgse politicus. Zijn eerdere jaren in Den Haag waren met een aaneenschakeling van successen, schandaaltjes en soms felle debatten in ieder geval nooit saai.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Voor 2011

Al jaren voordat Krol zich verkiesbaar stelde, verkeerde hij in politieke kringen. Zo werkte hij als woordvoerder voor de VVD. En ook toen hij later de Gay Krant oprichtte, hield hij zich bezig met beleidszaken. Zijn hoogtepunt? Zonder twijfel zijn strijd voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. In de volksmond bekend als het homohuwelijk. Toen die missie in 2001 slaagde, werd Krol ook over de grens een bekend gezicht.

2011: Statenlid

Zijn eerste échte politieke stappen zette Krol in 2011, toen hij zich aansloot bij de nieuwe ouderenpartij 50PLUS. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van dat jaar bemachtigde de kersvers politicus een Statenzetel in Brabant. Lang bleef hij daar overigens niet, want een jaar later lonkte de overstap naar Den Haag.

2012-2013: op naar het Binnenhof

Het bestuur van 50PLUS was onder de indruk van de politieke prestaties van Krol, die door zijn verleden ook nog eens bekend was bij het grote publiek. Het maakte hem de gedroomde lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Een gouden greep: de ouderenpartij debuteerde met twee Kamerzetels.

Lijsttrekker 'Henkie' werd bejubeld met een eigen strijdlied:

Wachten op privacy instellingen...

Maar zo glansrijk als zijn carrière op het Binnenhof begon, zo abrupt leek hij ook te eindigen. Nog geen jaar na zijn entree werd bekend dat Krol in zijn tijd als directeur bij de Gay Krant sjoemelde met de pensioenpremies van medewerkers. Na die onthullingen besloot hij het strijdtoneel alweer te verlaten.

2014-2020: de comeback

Toch hoefden zijn aanhangers hem niet lang te missen. In 2014 keerde Krol terug in de Kamer bij 50PLUS. In eerste instantie als vervanger van de zieke Martine Baay-Timmerman, maar een paar maanden later als vaste kracht.

Zelfs de nodige blunders maakten hem niet minder populair bij zijn achterban. Zo feliciteerde Krol in 2015 via Facebook schrijver Joost Zwagerman en horecaondernemer Chris van den Berg, die beiden kort daarvoor waren overleden. Dat leverde hem de nodige spot op, maar 50PLUS groeide bij de verkiezingen in 2017 van twee naar vier zetels.

2020-2021: afscheid door de achterdeur

Datzelfde kunstje hoopte Krol vier jaar later te herhalen. Maar hoewel hij al was aangewezen als lijsttrekker voor de verkiezingen in 2021, stapte hij in mei 2020 zelf uit de partij. Het was het gevolg van maandenlang gerommel binnen het bestuur.

Toch was Krol niet van plan zijn politieke loopbaan zomaar te beëindigen. Direct na zijn afscheid bij 50PLUS, kondigde hij een nieuwe partij aan: de Partij voor de Toekomst. Maar ook daar ging het rap mis. Nog geen half jaar later vertrok de politicus opnieuw, om dit keer verder te gaan als Lijst Henk Krol. Op die manier deed hij ook mee aan de verkiezingsstrijd van 2021, waar hij uiteindelijk niet voldoende stemmen haalde voor een zetel.

2023: nieuwe comeback?

Daarmee eindigde het avontuur in Den Haag. Voorlopig, tenminste. Want als het aan de inmiddels 73-jarige Krol ligt, staat hij eind dit jaar voor de derde keer in het parlement voor zijn 'maidenspeech', de traditionele eerste toespraak voor nieuwe Kamerleden.

LEES OOK:

Henk Krol wil de Tweede Kamer weer in met BVNL

Henk Krol verdwijnt uit de Kamer: begint hij nu een Bed and Breakfast?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!