Tonny stopt na 45 jaar met vishandel omdat de gemeente zijn opslag afkeurt

3 augustus 2023 om 15:39 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:05
nl
Zes dagen in de week is Tonny Huiskes (61) met zijn vishandel te vinden op de Markt in Den Bosch. Het familiebedrijf bestaat zelfs al 90 jaar. Over een week gaat zijn zaak definitief dicht. “Ik heb al 40 jaar mijn opslag in twee garageboxen, maar dat mag blijkbaar niet van de gemeente." Tonny moest binnen vier weken de garageboxen leeghalen: “Zonder die opslag, kan ik mijn zaak niet voortzetten. Echt schandalig.”
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Tonny ging in de vishandel werken toen hij 16 was. Hij gebruikt twee garageboxen in de Bossche Aa-wijk voor materialen en gasflessen. De vis bewaart hij er in een koel- en een vriescel.

De gemeente controleert regelmatig garageboxen in de woonwijk op overtredingen en verboden middelen. “Ik kreeg eerder te horen dat er te veel gasflessen stonden. Ik heb er toen een aantal uit gehaald. Maar over verboden bedrijfsactiviteiten werd toen niets gezegd", zegt Tonny.

In juni hoorde hij voor het eerst dat hij de garageboxen niet mocht gebruiken als opslag voor zijn bedrijf omdat dat in strijd is met het bestemmingsplan. “Daar was ik natuurlijk niet blij mee, want ik kan niet zonder die garageboxen.” Enkele weken later kreeg Tonny een brief dat de garageboxen op 9 augustus leeg moeten zijn.

“De gemeente zei dat ik al 40 jaar geluk heb gehad.”

Tonny kon binnen vier weken geen nieuwe opslag vinden. Bovendien is het ook niet mogelijk om de koel- en vriescel af te breken en op een andere plek opnieuw op te bouwen. “Ik zou heel veel moeten investeren. Dat kost me dan zeker 40.000 tot 50.000 euro”, zegt de ondernemer. “Ik ben bijna 62. Daar heb ik geen zin meer in.”

En dus ziet hij geen andere mogelijkheid dan zijn zaak te sluiten. “De gemeente zei dat ik al veertig jaar geluk heb gehad. Als ik langer de tijd had gekregen om een andere plek te vinden voor mijn opslag, dan had ik daar nog wel mee kunnen leven”, zegt Tonny.

“Dat ik nu op deze manier moet stoppen, vind ik belachelijk.”

Want hij was toch al van plan te stoppen als hij 65 werd. Maar dat er nu abrupt een einde komt aan zijn bedrijf, vindt hij verschrikkelijk. “Ik wilde de komende jaren langzaam afbouwen. Dat ik nu ineens op deze manier moet stoppen met mijn zaak, vind ik belachelijk.”

Tonny is niet van plan om bezwaar te maken tegen het besluit van de gemeente. “Het blijkt heel moeilijk te zijn om daartegenin te gaan. Ik heb mezelf erbij neergelegd, maar ik vind het nog steeds niet leuk.” Tot en met woensdag staat Tonny nog met zijn viskraam op de Bossche Markt. “De laatste visjes verkopen en dan houdt het echt op."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!