Henk Krol probeert het nu met Wybren van Haga: 'Ik mag eigen mening hebben'

3 augustus 2023 om 17:37 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:07
nl
Hij had het graag niet gedaan, zegt Henk Krol, maar toch probeert hij bij de aankomende verkiezingen nog één keer een zetel te veroveren in de Tweede Kamer. Dat zijn keuze viel op de partij BVNL van Wybren van Haga deed bij menigeen de wenkbrauwen fronsen. Maar dat deert hem niet. "Ik moet opkomen voor een groep die nu niet wordt vertegenwoordigd."
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

De rasechte Tilburger Henk Krol heeft inmiddels zijn rust gevonden in Zeewolde. Een prima plek om landelijk te wonen en met de honden op pad te gaan. Toch gaat daar als het aan Krol ligt na 22 november verandering in komen en ruilt hij zijn rustige leven weer in voor de hectiek van Den Haag. "Al was het eigenlijk mijn man Aldo die zei dat ik het echt moest doen."

Dat hij dus wel weer iets wilde doen in die politiek werd duidelijk. Voor welke partij, kostte meer tijd. Maar liefst vier partijen trokken in de afgelopen periode bij Krol aan de bel. Een signaal dat hij wel degelijk iets in de melk te brokkelen heeft. Dat wil zeggen: hij heeft een waardevolle achterban. De ouderen van Nederland die hem lang trouw zijn gebleven én inmiddels ook een nieuwe groep geïnteresseerden.

"BVNL heeft geen fractiediscipline."

Het was mede-Tilburger Hans Smolders die hem vroeg eens met Van Haga te gaan praten. Smolders is lang zijn chauffeur geweest. Hij vertrouwt Krol blind en Krol hem ook. Krol kent Van Haga nog uit de Kamer en ook met hem heeft hij een goede verstandhouding. "Hij vroeg altijd om mijn advies op het gebied van ouderen en pensioenen. Dat advies heeft hij vervolgens ook gevolgd."

Maar dat ze op verschillende punten toch echt van mening verschillen zat Krol niet helemaal lekker. Van Haga is omstreden door zijn stevige kritiek op vooral het corona- en het klimaatbeleid en hij zou ook niet vies zijn van bepaalde complottheorieën.

Van Haga wist hem toch te overtuigen. "Hij vertelde mij dat BVNL geen fractiediscipline heeft. Dat betekent dat ik over onderwerpen ook anders mág denken." Hij geeft toe dat zijn keuze anders moeilijker was geweest. "Maar we kunnen elkaar prima vinden en we respecteren elkaar."

"Belangrijker dan de Tweede Kamer is de huiskamer."

Krol maakte zich de afgelopen maanden hard voor pensioengerechtigden die een deel van hun pensioen zijn misgelopen. Binnen no time sloten 300.000 mensen zich aan bij zijn organisatie 'Pensioen Voldoen'. Voor die mensen wil hij zich nu hard maken.

Bij BVNL denkt hij de ruimte te krijgen om zijn eigen punten naar voren te brengen, zoals meer aandacht voor ouderen en een bindend referendum. Want het gaat volgens Krol nog te vaak over Den Haag. "Wat ze in Den Haag niet begrijpen is dat de Eerste Kamer belangrijk is, de Tweede Kamer ook, maar het aller belangrijkst is de huiskamer."

Hij gaat het dus nog een keer proberen. Op plek twee bij BVNL. Met zijn achterban hoopt hij dus op minimaal twee zetels. En als het er onverhoopt maar één wordt, dan heeft hij afspraken gemaakt. "Dan weet hij dat hij mij wel wat verschuldigd is. Een aantal van de dingen die ik graag voor elkaar wil krijgen, daarvan heeft hij beloofd daar voor te knokken. Niet alleen voor mij, maar vooral voor die achterban."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!