Heidy heeft een sportschool voor vrouwen: ‘Spierpijn is nieuw voor ze'

6 augustus 2023 om 09:17 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:07
nl
In de sportschool van Heidy Chahid in Tilburg Noord zijn alleen vrouwen welkom. Dat is nodig, want veel vrouwen in de wijk gaan met mannen erbij absoluut niet sporten. Heidy: “Je hebt hier in de wijk heel veel vrouwen die nog nooit gesport hebben. Sommige weten niet eens wat spierpijn is.”
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Als je binnenloopt, zie je meteen dat pottenkijkers niet welkom zijn. Grote houten wanden ontnemen het zicht op de fitnessapparatuur waarop vrouwen, gesluierd en ongesluierd, druk aan het sporten zijn.” Zelfs mijn mannelijke compagnon mag hier niet naar binnen”, zegt Heidy met een glimlach.

“Sporten was niet voor meisjes.”

Heidy is van oorsprong voedingscoach. Met haar sportschool Ladies Only probeert ze vrouwen in Tilburg Noord in beweging te krijgen: “Een vrouw uit Syrië vertelde me dat ze het nooit heeft geleerd. Ook niet op school. Sporten was niet voor meisjes. Toen ze na haar eerste les klaagde over pijn, moest ik haar vertellen dat dat heel normaal was. Dat was nou spierpijn.”

Het is de bedoeling dat vrouwen van alle culturen zich in Heidy's sportschool veilig voelen. Voor moslima’s, een grote doelgroep voor de sportschool, is het door het besloten karakter mogelijk om zonder hoofddoek of sluier en met strakke sportkleding lekker te kunnen bewegen.

Maar ook Nederlandse vrouwen voelen zich er thuis. Veel vrouwen voelen zich toch vaak bekeken in de gemengde sportschool. Sinds de MeToo-beweging speelt dat ook een rol bij Nederlandse vrouwen.

Heidy kan emotioneel worden als ze bedenkt dat ze letterlijk iets in beweging heeft gezet bij veel vrouwen in Tilburg Noord. Honderden vrouwen, uit allerlei landen, met allerlei achtergronden, komen naar haar sportschool.

“Het voelt als een missie.”

Ze is zelf moslima geworden en daarna getrouwd met een Marokkaanse man. Het geloof is voor haar een drijfveer: “Maar mijn sportschool is er nadrukkelijk niet alleen voor moslima’s. Ik vind de mix van culturen erg belangrijk. Ik heb daar zelf ervaring mee en weet hoe fijn dat is”.

Tot mei van dit jaar zat ze nog op een hete zolder van een oude bouwmarkt in Tilburg Noord. Ze beschikt nu over het hele gebouw en is ze mede-eigenaar van een van de weinige vrouwensportscholen in Brabant: “Het voelt echt als een missie.”

Omdat Heidy ook voedingscoach is, merkt ze van dichtbij dat er veel armoede is in de wijk en wat dat met je gezondheid doet. “Er zijn genoeg mensen die hier komen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Ik vertel ze dat ze zo min mogelijk uit pakjes en zakjes moeten eten. Probleem is dat die juist heel vaak in de pakketten van de Voedselbank zitten. Er is geen geld om verse ingrediënten te kopen. Dat maakt het heel moeilijk om gezond te eten.”

Een bezoek aan de sportschool blijft voor veel mensen een luxe. Als het financieel slecht gaat, is dat het eerste waar op bezuinigd wordt. Dat merkte Heidy ook tijdens de energiecrisis: “Dan gaat de energierekening echt voor. Heel veel vrouwen hebben toen hun abonnement opgezegd. Dat ben ik nu nog niet te boven.”

Maar voor de vrouwen die bleven, is de sportschool volgens Heidy een vaste basis: “Ik heb hier vriendschappen tussen culturen zien ontstaan. Dat maakt me heel dankbaar. Daar doe ik het voor.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!