Van de Donk na winst op Zuid-Afrika in tranen nu ze WK-kwartfinale mist

6 augustus 2023 om 09:15 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:07
nl
Voetbalster Daniëlle van de Donk kon haar tranen na afloop van het WK-duel van de Oranje Leeuwinnen met Zuid-Afrika niet bedwingen. Ze is geschorst voor de volgende wedstrijd, de kwartfinale tegen Spanje. De in Valkenswaard geboren middenveldster moet dan aan de kant blijven, omdat ze in de gewonnen achtste finale tegen Zuid-Afrika in Sydney haar tweede gele kaart van het toernooi kreeg. "Dit is nog nooit gebeurd, ik ben nog nooit geschorst geweest", zei ze.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Zelf vond ze 'niet dat het geel was', al snapte ze wel dat de scheidsrechter floot voor een overtreding. "Misschien was het niet zo slim, maar het is ook de speler die ik ben", zo zei ze na afloop over haar tackle in de 67e minuut. "Het was fiftyfifty, ik vond wel dat ik de bal had. Maar dat moet je gewoon niet doen als je op scherp staat."

Van de Donk kreeg haar eerste gele kaart in de groepswedstrijd met Portugal. Tegen Zuid-Afrika volgde zondagochtend in het duel in de achtste finale dus haar tweede kaart. Kort daarna maakte Lineth Beerensteyn de 2-0, wat ook de eindstand werd.

Het moment van de gele kaart van van de Donk:

Wachten op privacy instellingen...

Van de Donk hield aan de wedstrijd tegen Zuid-Afrika niet alleen vanwege haar tweede gele kaart een 'dubbel gevoel' over. Ook over het getoonde spel was ze kritisch. "Ik vond dat wij slordig voetbalden in de eerste helft. We leden veel balverlies waardoor zij konden counteren en dan kregen ze het publiek mee. Toen ging het een beetje tegen zitten."

Na bijna een half uur kreeg de middenveldster zelf al een kans om de 2-0 te maken, maar ze stuitte op de Zuid-Afrikaanse keepster Kaylin Swart. "Die had ik erin moeten prikken, dan was het rustiger geweest. Zo was het tegen Portugal ook", gaf de zelfkritische routinier aan. Ook toen kreeg ze een grote kans die er niet in ging door een redding van de keepster.

"Ze gaan voor mij strijden zodat ik er weer kan staan in de volgende wedstrijd."

Bondscoach Andries Jonker leefde na afloop van de wedstrijd mee met de middenveldster. "Ze is bij wijze van spreken strijder nummer één in dit team", zei hij. Dat hij Van de Donk in de kwartfinale moet missen noemde hij daarom 'heel jammer'.

Voor de microfoon van de NOS gaf Van de Donk aan dat ook haar teamgenoten haar meteen na de wedstrijd een hart onder de riem staken. "Ze kwamen allemaal naar me toe en zeiden dat ze voor mij gaan strijden. Zodat ik er weer kan staan in de volgende wedstrijd." Dat zou dan dus de halve finale van het WK zijn, maar daarvoor moeten de Oranje Leeuwinnen vrijdag in de kwartfinale eerst Spanje verslaan, de nummer zes van de wereld. De Oranje Leeuwinnen staan negende op wereldranglijst.

De kwartfinale Spanje - Nederland wordt in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 augustus gespeeld om 3.00 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!