Moeder en dochter gaan naar hetzelfde WK met deze bijzondere paarden

7 augustus 2023 om 17:00 • Aangepast 16 augustus 2023 om 02:01
nl
Voor het eerst in de historie doen een Nederlandse moeder en dochter mee aan het WK IJslandse paarden. Valerie (50) en Dromelot van Helvoort (17) uit Drunen kunnen rekenen op veel supporters, want het WK is in Oirschot en dus is het haast een thuiswedstrijd. "Het is voor ons een enorme eer dat we in zo'n sterk deelnemersveld mee mogen doen."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

De liefde voor de IJslandse paarden zit diep bij de familie Van Helvoort. Valerie: "Mijn ouders hebben vroeger paardgereden. Zelfs toen mijn moeder zwanger was, zat ze vaak op het paard. Tijdens mijn zwangerschap van Dromelot, deed ik dat ook. Toen ze als kind net kon zitten, zetten we haar al op een paard."

"Ze hebben veel temperament en power."

Valerie rijdt op haar paard Glymjandi frá Íbishóli, Dromelot op Rokkur frá Ytra-Vallholti. IJslandse namen voor de paarden waarmee ze mee doen. "IJslandse paarden kunnen de stap, draf en galop, maar daarnaast een aantal unieke gangen. De jury beoordeelt hoe goed ze dat uitvoeren. Je moet het zien als oefeningen op een soort atletiekbaan, maar dan voor paarden."

Moeder en dochter besteden veel tijd aan hun dieren. "Het wordt vaak gezegd dat het kleine paarden zijn die niks voorstellen. Maar het is echter geweldig om te zien hoeveel temperament en power ze hebben. Je kunt ermee presteren op de wedstrijdbaan, maar ook lekker ontspannen ritjes in de bossen maken."

Met alleen de liefde voor de dieren bereik je niet de top in de paardensport. "Het is een levenswijze. We zijn fanatiek en consequent en trainen heel veel. Altijd zijn we bezig om ons te ontwikkelen. Dat we ons via selectiewedstrijden hebben gekwalificeerd voor het WK is een mooie beloning."

Het WK-terrein is de afgelopen week opgebouwd in Oirschot, op de locatie van een stoeterij van IJslandse paarden en een paar aangrenzende terreinen. Met bijvoorbeeld een grote camping voor de 450 vrijwilligers, trainingsbanen en twee stadions van respectievelijk 9.000 en 4.500 supporters. Op die tribunes zitten van dinsdag 8 tot en met zondag 13 augustus supporters uit heel de wereld. Er komen ruiters uit zo'n 18 landen in actie.

"Leuk dat veel supporters ons aan komen moedigen."

Op donderdag en vrijdag is het de beurt aan Valerie en Dromelot. Ze komen op twee onderdelen in actie op het WK. Ze noemen hun deelname aan het WK een enorme eer. "Dit is het grootste evenement in onze sport", aldus Valerie. "Er rijden professionele ruiters mee uit onder andere IJsland, Denemarken en Duitsland. We verwachten hier niet een eerste prijs te pakken, maar doen ons best. Het is leuk dat er veel supporters ons aan komen moedigen."

Een finaleplek in het weekend is een droom voor Dromelot. "Het trainen vorige week ging niet zo goed, maar samen met de staf hebben we alles op alles gezet om komende donderdag goed aan de start te staan. Over de laatste training ben ik wel tevreden, hopelijk houden we dit vast. Het zou leuk zijn als ik de finale haal", zegt Dromelot.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!