Martijn vluchtte uit Slovenië en haalt nu geld op voor achtergebleven gezin

16 augustus 2023 om 12:00 • Aangepast 26 augustus 2023 om 02:03
nl
Het gezin van Martijn Leichtenberg uit Berghem werd een week geleden geëvacueerd uit Slovenië, toen het land werd getroffen door overstromingen en aardverschuivingen. Een dag na terugkomst besloot de Brabander een doneeractie op te zetten voor een gezin dat hun huis is kwijt geraakt door het enorme natuurgeweld. “Wij zijn de bus ingestapt en hebben de ellende achter ons gelaten, maar die mensen daar zitten er nog”, zegt hij.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Martijn Leichtenberg begon vier weken geleden met zijn vrouw, zoon Jasper en dochter Jade aan hun rondreis door Slovenië. Een paar dagen voor het eind van hun vakantie zat het gezin in een klein dorpje in de buurt van Luce, toen overstromingen en aardverschuivingen enorme schade aanrichtten.

"Er dreven auto's voorbij."

"We zagen vanuit ons vakantiehuisje dat de rivieren buiten hun oevers waren getreden, er dreven auto’s voorbij en er was veel kapot. Door het noodweer was de stroom uitgevallen en hadden we geen internet. Daardoor wisten we op dat moment niet hoe ernstig de situatie was”, blikt Martijn terug. “We konden we ons huisje niet uit, want dat lag tussen twee overstroomde riviertjes. De bruggen en wegen om weg te komen, waren kapot en onbegaanbaar geworden."

Het gezin werd geëvacueerd. Per helikopter en bus lukte het Martijn en zijn gezin om weer naar Nederland te komen. Bij terugkomst, ruim een week geleden, wilde Martijn iets terugdoen voor de mensen die achterbleven, die niet konden vluchten.

"Iemand die nog wel stroom had, bakte brood voor het hele dorp."

“Het was hartverwarmend om te zien hoe iedereen daar voor elkaar zorgde. Een bewoner die nog wel stroom had, is brood gaan bakken voor het hele dorp. En ze hebben eten en drinken uitgedeeld. Ook aan ons", zegt Martijn. "Bij een ander mochten wij onze telefoons opladen zodat we contact konden hebben met het thuisfront."

De Brabander zette samen met twee andere Nederlandse gezinnen die in Slovenië verbleven een doneeractie op. “Wij wilden eerst geld inzamelen voor alle inwoners van het dorpje waar wij verbleven. Maar omdat de schade achteraf meeviel, wilden ze geen geld van ons aannemen”, zegt Martijn. In het dorpje Luce verderop was de situatie slechter. Door aardverschuivingen zijn daar huizen en auto's compleet verwoest.

“Mijn contactpersoon uit Slovenië vertelde dat een bevriend stel met twee jonge kinderen alles is kwijtgeraakt door de natuurramp. Daarom zijn wel geld voor hen gaan inzamelen.”

"Op de plek waar hun huis stond, zie je nu alleen maar water en puin."

Inmiddels hebben de Brabanders al bijna 3500 euro opgehaald voor het Sloveense gezin. Via Facebook zocht Martijn contact met de ouders van het gezin, Peter en Bernada. "Ze stuurden me foto's van de plek waar hun huis stond. Op die plek zie je nu alleen maar water en puin. Zoiets gun je niemand. Ze hebben niks meer. Geen meubels, kleding of speelgoed voor de kinderen."

Martijn hoopt dat het Sloveense gezin en hun twee kinderen langzaam hun leven weer kunnen gaan opbouwen. "Wij zitten hier weer veilig in Nederland in ons huis met al onze spullen. Zij moeten weer helemaal opnieuw beginnen. Het voelt goed om op deze manier daar een klein beetje bij te helpen."

LEES OOK: Vakantiegangers terug uit overstroomd Slovenië: 'Wat een fijne mensen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!