Video

Rianne ziet trimsalon in vlammen opgaan, de schade moet ze zelf betalen

16 augustus 2023 om 16:40 • Aangepast 29 augustus 2023 om 02:04
nl
Het levenswerk van Rianne van de Wiel-Hertogs uit Breugel is van de ene op de andere dag verloren gegaan. Maandag brak er brand uit in haar hondentrimsalon Ala Pluto. Binnen enkele minuten stond het hele gebouw in brand. De trimsalon zat in een schuur achter haar huis. In het dak bleek asbest te zitten. Daar zijn Rianne en haar man niet voor verzekerd. Het opruimen van het asbest en het slopen van de stal moeten ze dus zelf betalen. "Het is zo onwerkelijk."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Rianne is woensdag nog in de war van wat er allemaal is gebeurd. De schuur achter haar huis is afgezet met gele linten, die aangeven waar het asbest is terechtgekomen. Bij inademing kan deze gevaarlijke stof kankerverwekkend zijn.

Alle spullen van haar trimsalon zijn in vlammen opgegaan. De brandlucht is nog goed te ruiken in de omgeving. "Dit is gewoon diep triest om te zien zo", zegt ze. "Er komt opeens zoveel op je af, alles is onzeker. Ik kan er niet meer goed van nadenken."

De brand is ontstaan in het voorste gedeelte van de schuur. Rianne wijst naar twee grote zwarte brandvlekken. "Daar stonden twee elektrische fietsen. Ze stonden op te laden toen een van de accu's in brand vloog", zegt Rianne. Zij en haar man hadden de fietsen net gekocht. "Van tevoren hadden we zelfs onderzoek gedaan naar welke fietsen het veiligst zouden zijn. Het is onwerkelijk dat zo'n fiets dan ons hele levenswerk vernietigt."

De brand brak maandagmiddag om twee uur uit. Rianne was op dat moment thuis. "Ik stond in de keuken groenten te snijden, toen ik knallen hoorde. Het leek wel vuurwerk. Toen ik uit het raam keek, schrok ik heel erg. De hele stal stond in brand. Ik zag de vlammen eruit komen. Het was echt verschrikkelijk."

"Trimmen is wat ik het liefste doe."

Rianne raakte in paniek en belde 112. "Gelukkig was er verder niemand. Ik was alleen met de honden thuis", herinnert ze zich. "Ik was wel heel bang dat de brand over zou slaan naar het huis. De dieren wilde ik daarom snel weg hebben. De buren hebben al mijn hondjes opgevangen. Dat was een hele opluchting."

In de schuur had Rianne al zo'n veertien jaar haar trimsalon. Ze heeft een hoop vaste klanten, die van over de hele wereld komen om hun honden daar te laten trimmen. Dat dat nu niet meer kan, vindt ze verschrikkelijk. "Trimmen is wat ik het liefste doe. De hondjes zijn mijn lust en mijn leven. Het liefst zou ik 's ochtends opstaan en weer in mijn eigen trimsalonnetje gaan werken, alsof er niks aan de hand is."

"Ik heb nog geen schaar of kam."

Maar of dat ooit nog in een eigen trimsalon kan, is maar de vraag. Rianne en haar man hadden de schuur niet verzekerd. Daar kwamen ze na de brand pas achter. En omdat er asbest in het dak zat, zal het opruimen flink wat gaan kosten. "Ik heb geen flauw idee hoe groot de schade is. We zijn alleen voor de inboedel deels verzekerd. De rest moeten we zelf betalen."

In de tussentijd kan ze haar klanten blijven helpen in de salon van een vriendin. "Ik heb niks meer, zelfs geen schaar of kam. Dus die moet ik nog kopen. Maar ik ben heel blij dat ik hier terechtkan."

De schoonzus van Rianne is een doneeractie begonnen, om het koppel wat op weg te helpen. "Dat is superlief. We krijgen ook heel veel lieve berichten van mensen. Dat is zo fijn, daar heb ik geen woorden voor", zegt ze met tranen in haar ogen.

Beelden van de brand maandag:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!