President Zelensky landt in Eindhoven voor bliksembezoek aan Nederland

20 augustus 2023 om 12:03 • Aangepast 29 augustus 2023 om 02:04
nl
President Volodymyr Zelensky van Oekraïne is zondagochtend voor een bliksembezoek aan Nederland geland op vliegbasis Eindhoven. Daar werd hij welkom geheten door een kabinetsdelegatie onder wie demissionair premier Mark Rutte.

De levering van Nederlandse F-16's aan Oekraïne was het belangrijkste agendapunt. Vorige week gaf de Amerikaanse regering toestemming om de gevechtsvliegtuigen te leveren aan Kiev. In Eindhoven kreeg Zelensky een deel van de F-16’s te zien die hem zijn toegezegd. Het bezoek van de president werd afgesloten met een persconferentie samen met Rutte.

De vliegbasis in Eindhoven werd een paar dagen geleden op de hoogte gebracht van Zelensky's komst. "We zijn toen meteen gaan schakelen, zodat alle diensten kant en klaar zouden zijn", zegt majoor Wilko Ter Horst-Delstra. Wat er aan zo'n bezoek precies vooraf gaat, kan hij niet zeggen. "Maar we doen dit zo vaak. Ook buitenlandse ministers landen op Eindhoven. We zijn dit gewend."

2 miljard euro aan militaire steun
Het is voor het eerst dat een westers land Oekraïne belooft moderne gevechtsvliegtuigen te geven. Nederland is een belangrijke bondgenoot voor Oekraïne in de oorlog tegen de Russen. Die vielen het buurland begin vorig jaar binnen. De Nederlandse F-16's worden overtollig omdat ze momenteel vervangen worden door F-35's.

Sinds het uitbreken van de oorlog gaf het kabinet voor ongeveer 2 miljard euro aan militaire steun aan de regering in Kiev. Ook trainen Nederlandse militairen Oekraïners, helpen ze bij het onderhoud van Oekraïens gevechtsmaterieel en speuren marechaussees naar bewijzen van oorlogsmisdaden.

Het kabinet blijft ondanks zijn demissionaire status Oekraïne bijstaan, herhaalde Rutte vrijdagmiddag na de eerste ministerraad na de zomervakantie. "Het einde van dat conflict is absoluut nog niet in zicht", aldus de premier. Dat beleid steunt de Tweede Kamer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!