'Absurde explosie van geweld' na wielerronde: agenten en omstanders gewond

21 augustus 2023 om 12:12 • Aangepast 29 augustus 2023 om 02:03
nl
Een vechtpartij in het centrum van Etten-Leur is zondagavond volledig uit de hand gelopen. Agenten en beveiligers die probeerden de boel te sussen, werden belaagd door tientallen mensen. Door het geweld raakten een onbekend aantal omstanders en drie agenten gewond. De politie heeft het over een 'absurde explosie van geweld' aan het eind van een dag die in Etten-Leur in het teken stond van de Profwielerronde.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Toen agenten rond half tien afgingen op een melding van een vechtpartij leek de rust even wedergekeerd. Maar even later sloeg de vlam volgens de politie opnieuw in de pan en werden agenten en beveiligers belaagd. De situatie was volgens de politie zo dreigend dat de dienders hun wapenstokken moesten gebruiken en op linie moesten gaan staan om de menigte op afstand te houden.

Meer agenten werden opgeroepen om naar Etten-Leur te komen. Het publiek werd meerdere keren opgeroepen weg te gaan, maar het kostte de politie, geholpen door beveiligers, moeite om de openbare orde te herstellen. Mensen bleven op agenten inslaan en trappen. Ook kregen ze spullen naar het hoofd geslingerd.

Op het Raadhuisplein en de Markt in Etten-Leur werden uiteindelijk drie mannen (34, 52 en 54) en een vrouw (52) uit Sint Willebrord aangehouden voor openlijke geweldpleging. Zij zitten nog vast. De agenten hebben aangifte van mishandeling gedaan. De aanleiding van de vechtpartij is de politie niet duidelijk geworden. "Er was sprake van een opstootje. Toen we daar aankwamen, leek dat eigenlijk al achter de rug. En vervolgens keert de menigte zich tegen de agenten", vertelt een woordvoerder.

'Absoluut dieptepunt'
Burgemeester Mark Verheijen laat in een reactie weten 'het erg jammer te vinden dat een prachtige dag in Etten-Leur, die in het teken stond van de wielerronde, zo moet eindigen.' "De omvang en de intensiteit van dit geweld heeft grote impact op de betrokken politieagenten, bewakers en onschuldige omstanders", zo zegt hij.

Dat drie agenten zondagavond gewond raakten in een poging de boel onder controle te krijgen noemt hij 'een absoluut dieptepunt'. De burgemeester hoopt en verwacht dat er strenge straffen zullen volgen. "Dit om een duidelijke streep te trekken."

De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen volgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!