Tranen en grote schrik na verwoestende brand: 'Hoorden knallen en gesis'

22 augustus 2023 om 10:54 • Aangepast 30 augustus 2023 om 02:01
nl
De schrik zit er nog goed in bij Angelique Soer en Robin van Hoof uit Beek en Donk. Maandagavond werd het stel rond elf uur uit bed gebeld, nadat er brand ontstond in het huis van de buren. Dat werd in minder dan een half uur tijd volledig verwoest. "Het ging door merg en been."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

"We lagen al even op bed", vertelt Angelique, die in verwachting is. "Nog even wat Netflix aan het kijken. Tot plots de bel ging. Wie staat er nou zo laat nog aan de deur, dachten we."

Dat werd snel duidelijk. "Mijn vriend keek even bij het raam. Daar riep de buurvrouw naar hem dat we meteen naar buiten moesten, omdat haar huis in brand stond. Half slaperig zijn we toen snel vertrokken. Op de overloop was het heel heet. Je voelde gewoon dat dat niet door het weer kwam."

Eenmaal buiten leek het vuur in eerste instantie nog mee te vallen, vertelt Angelique. "Het was op dat moment nog een klein brandje. Maar dat werd groter en groter. Op een gegeven moment hoorde je knallen en gesis. Mijn vriend heeft nog snel zijn scooter weggehaald, om te voorkomen dat die door de benzine zou ontploffen."

"We vonden het vooral zo zielig voor de buurvrouw en haar kinderen. Om hen daar in tranen te zien..."

De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de huizen ernaast. "Natuurlijk waren we daar even bang voor. Maar we vonden het vooral zo zielig voor de buurvrouw en haar kinderen. Om hen daar in tranen te zien... Zij zijn alles kwijt. Dat gaat door merg en been."

Zelf mogen Angelique en Robin later vandaag weer naar huis. Al is het volgens Angelique nog de vraag of dat ook echt gaat gebeuren. "Ik ben al even binnen geweest en het ruikt nog heel erg naar rook. Plus, er zitten wat scheuren in de muren, in de badkamer zijn er wat tegels van de muur afgekomen."

Ondanks alle ellende, is het stel dankbaar voor de steun van buurtbewoners. "Mensen die de hond uitlieten en de brand opmerkten, hebben ons echt gered van verstikking. En later zijn we door iemand een straat verderop opgevangen. Heel fijn dat we in zo'n buurt wonen."

Een achterbuurman zag vannacht hoe de vlammen uit het huis sloegen. "Je hoorde gewoon dat het vuur de lucht naar binnen zoog. Heel heftig. En het was zo heet en intens, dat de stuclaag gewoon van de muren kwam. Ik wist niet dat dát kon."

LEES OOK: Brand verwoest huis, bewoners kunnen op tijd wegkomen

Foto: Collin Beijk
Foto: Collin Beijk
Foto: Collin Beijk
Foto: Collin Beijk

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!