Dit is hoe je aan een gehandicaptenparkeerkaart komt

23 augustus 2023 om 12:47 • Aangepast 1 september 2023 om 02:00
nl
Het was een hartenkreet van Imke Peeters uit Knegsel. Ze heeft MS en gebruikt haar gehandicaptenparkeerkaart om te parkeren. Ze is het beu dat ze zich steeds weer moet verantwoorden wanneer ze op een invalideplek parkeert. "Mensen moeten begrijpen dat niet alle handicaps zichtbaar zijn." Want die gehandicaptenparkeerkaart krijg je niet zomaar.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Allereerst is het goed te weten dat er twee soorten gehandicaptenparkeerkaarten zijn:

  • de bestuurderskaart
  • en de passagierskaart

De bestuurderskaart is voor iemand die zelf autorijdt. Het belangrijkste criterium voor zo'n kaart is dat je niet zelfstandig honderd meter kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken. En dat moet minstens een halfjaar het geval zijn.

De passagierskaart is voor mensen met een handicap die niet zelf kunnen rijden en dus met een chauffeur op pad gaan. Die chauffeur, bijvoorbeeld een mantelzorger, kan die kaart dan gebruiken om te parkeren. Voor deze kaart geldt als extra eis dat je de hulp van 'je chauffeur' continu nodig hebt bij vervoer van deur tot deur. Ook kinderen die voldoen aan deze voorwaarden komen in aanmerking voor deze passagierskaart.

Rol keuringsarts
Een keuringsarts bepaalt of je aan de voorwaarden voor zo'n bestuurderskaart of passagierskaart voldoet. Voor dit soort keuringen hebben gemeenten vaak een contract met een medisch adviesbureau. De gemeente doet de aanvraag bij het medisch adviesbureau en dat bureau neemt dan contact op met degene die de gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.

Een voorbeeld van zo'n medisch adviesbureau is Argonaut Advies. Navraag hier leert dat er meestal een fysieke afspraak voor de keuring plaatsvindt tussen de keuringsarts en degene die de gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft. Soms is het ook afspraak om te beeldbellen, als er bijvoorbeeld geen keuringsarts in de buurt beschikbaar is.

Na de keuring geeft het bureau een advies over de aanvraag aan de gemeente. En de gemeente beslist uiteindelijk of je een gehandicaptenparkeerkaart krijgt. Het gaat volgens de woordvoerder van Argonaut Advies nadrukkelijk om een 'onafhankelijk advies'. Je eigen huisarts of bijvoorbeeld specialist kan dit advies volgens haar niet geven.

Kosten verschillend per gemeente
De kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart verschillen enorm, zo blijkt uit een onderzoek van de NOS. In de ene gemeente betaal je er soms zelfs twee keer zoveel voor dan in de andere. Dat moet veranderen vindt Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een beperking. "Een landelijke regeling die in alle gemeenten geldt zou veel oplossen", zegt directeur Illya Soffer.

Ze vindt bovendien dat mensen met een beperking niet op kosten gejaagd zouden moeten worden voor een basisvoorziening. "Dat strookt niet met het VN-verdrag Handicap. Wij vinden het de moeite om te kijken of de gehandicaptenparkeerkaart collectief betaald kan worden. Het blijft hoe dan ook belangrijk dat mensen goed geïnformeerd worden door hun gemeente. Zo komen ze niet voor nare verrassingen te staan."

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart. Ook vind je daar meer informatie over waar je met een gehandicaptenparkeerkaart mag parkeren.

LEES OOK:
MS-patiënt Imke is discussies over parkeren op invalideplek beu

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!